Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Komm:s vd är för kvotering till styrelser

Publicerad: 26 november 2014, 12:45

Socialdemokraterna och Miljöpartiet har nyligen kommit överens om att ifall börsbolagen inte har 40 procent kvinnor i styrelsen senast 2016 kommer ett lagförslag om kvotering. Komm:s vd, Jessica Bjurström, menar att kvotering är rätt väg att gå.


Ämnen i artikeln:

MiljöpartietSocialdemokraternaKOMMJessica Bjurström

– Förändringar sker bara genom utbildningar eller sanktioner. Utbildningsspåret har misslyckats och då måste man börja jobba med den andra delen, säger Jessica Bjurström.

Hon är tydlig med att poängtera att det är hennes personliga åsikt och att Komm ännu inte har någon policy i frågan.

– Vi kan inte sitta och bara låta det ske. Om vi har företag som producerar varor och tjänster för hela folket och byråer som hjälper dem med kommunikationen är det högst märkligt om detta inte återspeglas i företagens styrelser, säger Jessica Bjurström.

Hon har dock förståelse för att mindre byråer kan ha en överrepresentation av män i sina styrelser.

– Om man är en byrå med 35-40 personer kan det väl vara rimligt att ägarna som startade byrån sitter i styrelse, säger Jessica Bjurström.

Hon har dock ingen förståelse när det gäller större byråer.
– Det är en ny tid nu och man måste hälsa byråerna välkomna in o 2000-talet, säger Jessica Bjurström.

Komm-vd:n tycker också det är illa ställt med jämställdheten i ledningsgrupper.

Här finns ingen ursäkt ens om man är en mindre byrå, resonerar Jessica Bjurström.

– För fem år sedan kunde en byrå presentera en ledningsgrupp som bara består av män och ingen reagerade riktigt. Det går inte längre, säger hon.

Jessica Bjurström berättar också att Komm driver ett program för att utbilda kvinnor till att sitta i styrelser och att fem kvinnor precis har blivit färdigbakade.

– Varje dag ser man chefer som säger att en viss sak inte är bra för varumärket, men nu har man verkligheten möjlighet att få in en kommunikatör i styrelsen. Då fattar jag inte varför det inte sker, säger Jessica Bjurström.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.