Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Komms ministerrysare

Publicerad: 2 april 2012, 13:56

Handelsminister Ewa Björling ifrågasätts efter nya avslöjanden kring Sveriges kontakter med Saudiarabien. Komms vd Jessica Bjurström menar dock att diskussionen kring att exportera svensk reklam inte står och faller med handelsmininstern.


Ämnen i artikeln:

Annie LööfSten TolgforsKommPer SchlingmannStockholmMediaWeekEwa BjörlingJessica Bjurström

I fredags berättade DI hur handelsminister Ewa Björling i samband med  en debatt i Studio Ett förnekat att Sverige exporterar krigsmateriel  till Saudiarabien. Detta trots att Saab 1,5 år tidigare fått en hemlig  beställning på pansarvärnsmissilen Bill-2 från just det landet.

Idag,  måndag, skriver Expressen att hon kan bli nästa minister som får gå  efter att det i förra veckan stod klart att försvarsminister Sten  Tolgfors lämnar regeringen.

Komm har satsat hårt på att bygga en relation med Handelsminister Ewa Björling. Detta efter att handelsministern i samband med  Stockholm MediaWeek sagt att hon vill fördubbla Sveriges export fram  till år 2015 samt att kommunikationsbranschen spelar en viktig roll i  det avseendet.

Komm utsåg också Ewa Björling till 2011 års Bengt  Hanser-stipendiat, vilket är ett pris som delas ut för att: "uppmuntra  opinionsbildande insatser som belyser och hävdar  marknadskommunikationens roll i näringsliv och samhälle."

Komms vd  Jessica Bjurström vill inte kommentera huruvida Ewa Björling kan  bli nästa minister som får lämna den borgerliga regeringen och hur hon i så fall tror att det skulle kunna påverka det arbete som man har lagt ned på att bygga en relation med henne.

Jessica Bjurström tycker att en handelsministerns roll är viktig för hela landet och att Ewa Björling lyfter fram kommunikationsbranschen i det avseendet är särskilt kul.

Men det här måste väl ändå vara en riktig nagelbitare för er?
–  Vi försöker ha ett brett kontaktnät inom politiken och det har varit  särskilt intensivt under det senaste halvåret. Inte bara med  handelsminister Ewa Björling, utan vi har även kontakt med Per  Schlingmann och  har också skickat en Almedals-inbjudan till Annie Lööf  om att medverka vid ett seminarium, men hon kan tyvärr inte delta, säger  Jessica Bjurström.

Hon konstaterar också att Komms relation med  det svenska näringslivet och de politiska partierna kan handla om  alltifrån stora saker till att avtäcka årets programledarpar till  Guldäggsgalan, vilket ju skedde av Leif Pagrotsky.

Men ni har väl  tidigare sökt med ljus och lykta efter någon politiker som propagerar  för era frågor. Nu riskerar ni ju mista den kontakt som ni har byggt  upp?
– Det är fler än Ewa Björling som berörs av våra  diskussioner. Vi har satt igång en hel rörelse och för diskussioner med  alltifrån Svenska Institutet och Visit Sweden till Exportrådet och  Invest Sweden.

Hon uppger också att Komms diskussioner med dessa  organisationer har intensifierats sedan Ewa Björling fick ta emot Bengt  Hanser-stipendiet:
– Det här är en oerhört viktig diskussion som inte bara gäller reklam, utan även exempelvis mat och svensk design, säger Jessica Bjurström.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.