Reklam
Konsumentverket kräver att låneförmedlare lämnar över manus och ljudfiler från telefonförsäljning
Publicerad: 20 februari 2023, 11:32
Bland annat Zmarta och Samblas telefonförsäljning får kritik av anmälare. Nu måste sex låneförmedlare lämna över information om telefonsamtalen.
Ihärdiga telefonförsäljare på kredit- och lånebolag fortsätter med sina kontaktförsök, trots spärrade nummer och uttryckliga önskemål om ett stopp på samtalen. Det har ett otal anmälare uppgett för Konsumentverket, som nu begär ut manus och ljudfiler från bolagen.
Sambla och Zmarta granskas av Konsumentverket efter ilska mot kreditbolagens telefonförsäljning – totalt granskas sex branschbolag. En kvinna i Smedjebacken skriver i sin anmälan att ”under cirka ett års tid ringer Sambla mig cirka en gång i veckan eller mer”.
– Det handlar om de sex kreditförmedlare som anmälts flest gånger under de senaste två åren, säger Emelie Rogner, jurist på Konsumentverket, till Nyhetsbyrån Siren.
En man i Boden, som har klagat på bolaget Enklare, uppger att dess säljare fortsätter att ringa honom trots att han ”klart och tydligt tackat nej”. Zmarta, med kontor i bland annat Ängelholm, har för sin del anmälts av bland annat en man i Stockholm som uppger att han blivit ”bombarderad av erbjudanden” efter att till sist ha gett med sig i ett samtal med en påstridig försäljare. Det här rapporterar nyhetsbyrån Siren.
På den lista över bolag som Konsumentverket nu tittar närmare på återfinns även Enklare, Låna bra i Sverige, Likvidium AB och Reducero, förutom Zmarta och Sambla.
Konsumentverket har nu begärt att bolagen skickar in bland annat ljudfiler från de telefonsamtal som anmälarna refererar till och talmanusen senast den 23 februari.
– Vi kommer sedan att sammanställa eventuella brister i en gemensam promemoria som skickas till bolagen och som de uppmanas att rätta sig efter, säger Emelie Rogner till Nyhetsbyrån Siren.
Även bolagen Låna Bra i Sverige, Likvidum AB och Göteborgsföretaget Reducero omfattas av myndighetens granskning.
I fjol konstaterade Konsumentverket att flera bolag i branschen – bland annat just Enklare, Sambla och Zmarta – bröt mot måttfullhetskravet i sin tv-reklam, efter flera olika tillsynsärenden.
Till Aftonbladet skriver Samblas kommunikationschef, Sofia Ekholm, att bolaget välkomnar granskningen.
”Vi ska inte kontakta en kund som meddelat att de inte vill det. Vi kan inte kommentera enskilda fall, men vi har tydliga processer och rutiner för att säkerställa att en konsument som begärt att bli borttagen från vår marknadsföring också blir det. Om vi misstänker att en konsument inte har hanterats i enlighet med våra processer och rutiner, granskar vi det enskilda fallet och agerar därefter. När det kommer till vår marknadsföring eftersträvar vi alltid att följa måttfullhetskravet”, skriver hon.