Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Konsumentverket riktar kritik mot Preems reklamfilmer med Gunde Svan

Publicerad: 6 juli 2020, 07:13

Konsumentverket bedömer att Preem överdriver miljönytttan i sina reklamfilmer som frontas av folkkäre före detta skidstjärnan Gunde Svan.


Ämnen i artikeln:

GreenpeacePreemKonsumentverket

Det var i början av juni som miljöorganisationen Greenpeace anmälde flera annonser och reklamfilmer från Preem till Konsumentverket. Vid sidan av detta har miljöorganisationen samlat 12 000 namnunderskrifter som backar anmälan.

Nu rapporterar DN att Konsumentverket kritiserar sju reklamfilmer från oljebolaget, sex av dessa har den forne skidhjälten Gunde Svan som frontfigur.  Reklamfilmerna berätar att Preem använder sig av restprodukter från skogen i sina drivmedel.

Konsumentverket anser att reklamfilmerna vilseledande eftersom biprodukterna enbart är en tillsats i Preems bensin och diesel 

”Reklamfilmen ger, enligt Konsumentverkets bedömning, genomsnittskonsumenten ett helhetsintryck av att Preem Evolution diesel och bensin endast består av förnybart innehåll och utgör därmed ett vagt miljöpåstående”, står det i beslutet.

I ett pressmeddelande kommenterar Greenpeaces kommunikationschef Gustav Martner beslutet:

– Vi hade dock velat se ännu kraftigare åtgärder från Konsumentverket med krav på ett omedelbart stopp för Preems greenwashing. Såvitt vi kan se ligger Preems vilseledande enheter fortfarande ute på nätet och ställer till med skada på marknaden för de seriösa bolag som erbjuder miljömässigt vettiga alternativ till fossila bränslen.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.