Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Konsumentverket slår ned på låneföretag – får bakläxa för "Sveriges snällaste långivare"

Publicerad: 23 augusti 2021, 10:09

Loanstep och Byax kritiseras av KO.


Ämnen i artikeln:

Konsumentverket

Låneförmedlaren Loanstep har använt sig av formuleringar som ”Räddaren i nöden. En verklig vän i nöden” och ”Sveriges snällaste långivare i sin marknadsföring. Nu kritiseras företaget av Konsumentverket som i sitt tillsynsarbete finner att marknadsföringen är otillbörlig enligt gällande lagstiftning.

Formuleringen ”Sveriges snällaste långivare”, är enligt KO varken neutral eller måttfull för att marknadsföra krediter, och strider därmed strider mot god marknadsföringssed. Vidare anser verket att formuleringarna även är vilseledande. Eftersom bolaget inte har styrkt uppgiften om Sveriges snällaste rådgivare innehåller den innehåller felaktiga påståenden.

Verket vill nu att Loanstep återkopplar skriftligt om sin syn på saken och rättar till bristerna.

Konsumentverket kritiserar även den digitala långivaren Byax i Halmstad för bristande måttfullhet. I sin marknadsföring har företaget framhållit att det går snabbt och enkelt att låna. Enligt verket lockar detta till oöverlagda beslut.

”Verket anser inte att formuleringar som framställer krediter som snabba och enkla ska ges en framträdande plats i marknadsföringen. Detta då sådana uttryck i kombination med dess framträdande placering framställer krediterna som en bekymmersfri lösning på konsumentens eventuella ekonomiska problem.

Marknadsföringen kan även locka konsumenten till att fatta ett oöverlagt beslut om att binda sig för en kredit”, skriver KO i sitt beslut.

KO efterfrågar nu ett typexempel med lånekostnad på Byax:s sajt.

 

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Konsumentverket

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.