Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Konsumentverket slår ner på jämförelsesajter för lån

Publicerad: 4 juni 2020, 09:28

Sajter som gör reklam för lån kan vara vilseledande och bryta mot lagen. Det visar en ny granskning av låneföretag som Konsumentverket har genomfört.


Ämnen i artikeln:

Konsumentverket

Myndigheten har synat åtta företag som marknadsför låneförmedling mot privatpersoner att låna pengar. Det är alltså inte företagen själva som lånar ut pengarna, utan de annonserar för andra företag som administrerar lånen.

Varumärkena bakom jämförelsesidorna är således varken kreditgivare eller kreditförmedlare, men marknadsföringen av konsumentkreditlagen.

Myndigheten kritiserar bland annat att en vissa av företag trycker på snabbhet i marknadsföringen. Enligt konsumentkreditlagen ska all reklam för lån vara måttfull. Att framhålla lån som snabba och enkla kan bryta mot lagen.

– Konsumenten kan uppfatta krediten som en enkel och snabb lösning på ekonomiska problem och lockas att ta lån utan att tänka på konsekvenserna, säger Martin Olsson, jurist på Konsumentverket.

Konsumentverkets granskning visar också att det bland annat saknas ofta information om årsräntan och att det är en högkostnadskredit på jämförelsesajterna. Myndigheten betonar att det behövs ytterligare information om låneförmedlarna så att konsumenten har möjlighet till en korrekt jämförelse, betonar Konsumentverket.

– Risken är att konsumenten fattar beslut att låna pengar baserat på felaktiga fakta, säger Martin Olsson i en kommentar.

Granskningen kommer att följas upp under nästa år. Myndigheten skriver i ett pressmeddelande att det kan bli aktuellt att öppna ärenden mot bolagen som inte har åtgärdat bristerna.

Företagen är inte omnämnda med namn i själva rapporten som går att läsa här.

 

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Konsumentverket

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.