Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

KPA-filmer fälls

Publicerad: 17 december 2010, 15:50

KPA ger intrycket av att deras pensionssparare förhindrar produktion av vapen och skövling av regnskog.
Det menar Reklamombudsmannen som anser att reklamen är vilseledande – bolagets reklamfilmer fälls.


Det är reklambyrån                                                                               Peacock som gjort filmerna som fälls av Reklamombudsmannen, RO.

I den ena filmen ligger en man på en soffa och speakerrösten säger: ”Det här är Jens, en fredsaktivist som år efter år gör världen lite bättre. Just nu förhindrar han produktionen av nya effektiva vapen”.

I den andra filmen, där en kvinna ligger i en hängmatta, säger speakerrösten: ”Det här är Åsa, en sann miljökämpe som år efter år gör världen lite bättre. Just nu till exempel förhindrar hon skövlingen av regnskog”.

Filmen avslutas med "Vill du också göra världen lite bättre? Pensionsspara etiskt”.

Payoffen är ”KPA Pension, för en bättre framtid”.

”Påståendena ger intryck av att den som pensionssparar hos annonsören förhindrar produktion av vapen och skövling av regnskog. När det gäller påståenden som är svårkontrollerade ställs särskilda krav på att påståendena är vederhäftiga. Ju mer långtgående påståenden som görs i reklamen, desto större krav ställs på bevisningen”, skriver RO i sitt uttalande.

Se en av filmerna nedan:

Magnus Helander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.