Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Kreativa sektorns krav på regeringen

Publicerad: 10 november 2015, 11:57

Mikael Damberg, Närings- och innovationsminister, Johan Holmer, Generalsekreterare Film&TV-Producenterna, Emma Ohlson, generalsekreterare ASFB, Linda Portnoff, vd Musiksverige. Från vänster sittande: Johanna Nylander, rapportförfattare, Jessica Bjurström, VD KOMM, Per Strömbäck, talesperson Dataspelsbranschen.

I dag presenterade fem branschorganisationer, däribland Komm, en rapport om Sveriges konkurrenskraft inom kreativa näringar. Nu föreslår de ett antal konkreta politiska åtgärder.


Ämnen i artikeln:

Mikael DambergKOMMJessica Bjurström

I den förra regeringen var det handelsminister Ewa Björling (M) som främst skötte kontakterna med de kreativa näringarna. Hennes mål var att öka exporten av svensk kreativitet, men resultaten av hennes ansträningar är svåra att mäta.

Nu har branschorganisationerna inom kommunikation, film- och tv, dataspel, mode och musik gått samman och bildat initiativet Kreativ sektor. De har riktat in sig mot näringsministern Mikael Damberg (S), och i dag presenterade de en gemensam rapport för honom på Liljevalchs.
– Den kreativa sektorn har en enorm potential för ett litet men kunskapsintensivt land som Sverige. Samtidigt hamnar de kreativa näringarna ibland mellan stolarna som näring, handel och kultur. Därför efterfrågas en helhetssatsning och en nationell strategi för kreativa näringar som branscher, säger företrädarna i ett gemensamt uttalande.

I rapporten presenterar de ett antal konkreta förslag. Organisationerna vill bland annat ha:
- Reformerad statistik som ger en korrekt bild av de kreativa branscherna storlek.
- Skatteavdrag för såddinvesteringar.
- Fler investeringar i kreativitet.
- Produktionsrabatter – exempelvis 20 % av det som spenderas i Sverige i samband med film och tv-produktioner.
- Ett starkare FoU-avdrag.
- Sänkta arbetsgivaravgifter i kultursektorn.

– Rapporten är en viktig inlaga i arbetet med att konkretisera regeringens exportstrategi, där de kulturella och kreativa näringarna spelar en viktig roll, sa närings- och innovationsminister Mikael Damberg i sin inledning tidigare i dag.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.