Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Kritik mot Berghs – föreläsare som vill legalisera sexköp

Publicerad: 23 september 2015, 15:16

Upprörd stämning på Berghs.

Foto: Hanna Teleman.

Berghs bjöd in organisationen Rose Alliance som vill legalisera sexköp för att föreläsa. Det fick flera studenter att reagera. "Under all värdighet" säger en av dem.


Ämnen i artikeln:

Berghs School of Communication

Den här veckan har Berghs School of Communication en temavecka som handlar om normer i samhället och normkritik. Syftet är att få igång diskussioner och att studenterna ska få nya perspektiv på olika företeelser.

Under veckan föreläser flera olika typer av organisationer, och under onsdagen kom Rose Alliance på besök. De organiserar människor som jobbar inom sex- och erotikindustrin i Sverige, och en av deras ståndpunkter är att sexköp bör legaliseras.

"Rose Alliance är emot all kriminalisering av sexuella handlingar mot ersättning som sker mellan samtyckande, myndiga personer samt kriminalisering av tredje part" heter det i deras manifest.

I Sverige är det inte förbjudet att sälja sex – däremot är det olagligt att köpa det eller att organisera sexhandel.

Organisationens åsikt i frågan fick flera av studenterna på skolan att reagera kraftigt, enligt uppgift till Resumé. En av dem som vi talat med är kritisk mot att Berghs bjöd in dem.
– Deras föreläsning var på temat "den lyckliga horan" och vi som ifrågasatte det blev helt nedtryckta i skorna. Jag tycker att det är under all kritik och inte värdigt en skola som Berghs, säger studenten som vill vara anonym.

Hen berättar vidare att det nästan uppstod "lynchstämning" och att många tog illa vid sig.

Tor Löwkrantz är programansvarig på Berghs. Han förklarar att studenterna inte behöver hålla med om vad föreläsarna tycker. Syftet är få upp ögonen för olika normer och hur de påverkar människor.
– Vi ville vi ta ett ämne som gör att alla inblandade måste tänka till. Normer i sina värsta former är stigmatiserande för människor, och i den här frågan har många en bestämd uppfattning. Vi ville få studenterna att tänka till kring vilka normer de har själva. Ingen som är inbjuden den här veckan är det därför att de har rätt eller fel. De är inbjudna för att hjälpa oss att identifiera normer som uppstår i oss själva. Men jag är medveten om att det är ett kontroversiellt och svårt ämne.

Han var själv med vid föreläsningen och säger att formen för den inte blev helt lyckad.
– Att studenter upplevde att de inte fick svar på de frågor de hade var alldeles tydligt. Jag vill inte recensera hon som föreläste i Resumé. Det man kan säga är att valet av ämne borde fungera. Sedan får alla som är inblandade fundera på om det sätt man reagerar på beror på normer.

Hur upplevde du stämningen?
– Det avslutades inte så trevligt. Men vi kommer att följa upp det i morgon kring vad som hände. Varför fick vi inget svar? Och varför reagerade vi som vi gjorde?

Var drar ni gränsen för vilka åsikter som kan föras fram?
– Det är klart att vi har resonerat kring ämnet, och förstår att många har en stark åsikt. Därför är det också ett bra exempel på fråga att resonera om normerna kring den. Det är svårt ett svårt ämne, men vi måste också kunna diskutera svåra ämnen.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.