Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Kritik mot Pride-kampanjen

Publicerad: 29 juli 2016, 08:27

Stockholm Prides kampanj väcker kritik.

Foto: Kampanj

Stockholm Prides kampanj väcker kritik. Bland annat anklagas man för att sakna rasifierade HBTQ-personer.


Ämnen i artikeln:

Camilla LäckbergHBTQPridefestivalenAnja PärsonKampanjOnlinevideoStockholm PridePrideVideoKritik

Årets Pride-kampanj består bland annat av musikvideon ”Kärleken är vi” med artistern Evelina Olsén. I videon får vi se flera kärlekspar, däribland Simon Sköld och Camilla Läckberg samt Anja Pärson och Filippa Rådin.

Men nu växer kritiken mot kampanjen, rapporterar P3 Nyheter. Röster menar att den innehåller för stor andel heteropar och få rasifierade HBTQ-personer.

– Alla är ljushyade och vita. Alla står upp och verkar ha full funktionsuppsättning. Och jag ser en massa heteropar, säger Louise Tidestad Vahlne, aktiv i inom feminism- och HBTQ frågor på sociala medier, till P3 Nyheter.

Prides kampanjfilm väckte även 2014 ilska för sina annonser i tunnelbanan som bland annat kunde lyda: "Bögstryk i tunnelbanan. En god anledning att festa".

Christian Valtersson, ordförande för Stockholm Pride, menar att det alltid är olika grupper som inte känner sig inkluderade under Stockholm Pride. Han säger också att han förstår kritiken.

– Vi frågade alla våra volontärer om de hade möjlighet att vara med i den här filmen. Nu var det med väldigt kort varsel och väldigt låg budget. Vi får ju jobba enligt dem förutsättningar vi har hela tiden, säger han.

När låten släpptes på Facebook skrev en person:

”Eh hur tänkte ni med representation i videon? Jag hör refrängen "kärleken är vit".

Stockholm Pride svarar:

”Vi är medvetna om att representationen av mångfalden i HBTQ och samhället brister i årets video. Paren som deltog är par i verkligheten och har anmält sig till videoinspelnigen. Vi har alltså inte aktivt valt bort eller in par. Detta är något vi kommer fortsätta jobba på och förbättra till nästa gång.”

Julia Lundin

Redaktör Resumé Insikt

julia.lundin@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.