Reklam
Kritiker anklagar Dove för rasism – nu ber bolaget om ursäkt
Publicerad: 9 oktober 2017, 06:25
Doves annons har väckt kritik.
Dove anklagas för rasism – igen, svensk modell hotas för håriga ben i reklamfilm och flera fynd har gjorts efter döda journalisten Kim Wall. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.
I reklamsammanhang har Dove gjort sig känd för att vara ett bolag som premierar mångfald och lyfter kvinnor. Nu har bolaget hamnat i blåsväder efter att i helgen ha postat en annons på Facebook. I annonsen syns en mörkhyad kvinna som poserar intill en Doveflaska iklädd en hudfärgad t-shirt. I en serie om fyra bilder drar kvinnan sedan av sig sin hudfärgade t-shirt. Kvar finns en ljushyad kvinna iklädd en ljus hudfärgad t-shirt. Dove raderade inlägget under söndagen efter massiv kritik och bad om ursäkt i en tweet. "I en bild vi postade på Facebook missade vi totalt att representera färgade kvinnor på ett bra sätt. Vi är väldigt ledsna om folk har tagit illa vid sig", skriver Dove. Vad eller hur de tänkte när de postade annonsen framgår däremot inte.
— Musimbwa (@UNcubeOthungayo) 7 oktober 2017Lol did this even look right to y'all? I mean your whole team sat down and cleared this bullshit right here? How? pic.twitter.com/WzsZfpkxAr
Svensk modell hotas för håriga ben i reklamfilm
Arvida Byström, svensk fotograf och modell, har fått våldtäktshot efter att ha synts i en reklamfilm från Adidas med orakade ben. Det skriver hon själv i ett inlägg på Instagram. Men de orakade benen har inte bara fört med sig hån, hot och hat. De har också genererat i stöttningar och hyllningar.
My photo from the @adidasoriginals superstar campaign got a lot of nasty comments last week. Me being such an abled, white, cis body with its only nonconforming feature being a lil leg hair. Literally I've been getting rape threats in my DM inbox. I can't even begin to imagine what it's like to not posses all these privileges and try to exist in the world. Sending love and try to remember that not everybody has the same experiences being a person 🌎 Also thanks for all the love 🌹got a lot of that too ❤️❤️❤️❤️ Ett inlägg delat av arvida byström (@arvidabystrom) Sep 25, 2017 kl. 6:46 PDT
Fler kroppsdelar hittade efter Kim Wall ...
Sökandet efter den döda journalisten Kim Wall gav utdelning i helgen. Vid dykningar i Kögebukten i Öresund hittades hennes huvud, ben och kläder. Även en kniv påträffades på platsen. Det berättade den danska polisen under en presskonferens i lördags morse. Fynden kommer förhoppningsvis hjälpa polisen att få en tydligare bild av hur Kim Wall dog. Uppfinnaren Peter Madsen sitter anhållen misstänkt för mord och brott mot griftefriden, då Kim Wall försvann efter en ubåtstur med honom i början av augusti. Inga skallfrakturer kunde ses när huvudet undersöktes. Det tyder på att Peter Madsens berättelse, att hon skulle dött av att ha fått ubåtens lucka i huvudet, inte håller. Kim Walls torso har tidigare påträffats i närheten av de senaste fynden. Det skriver Aftonbladet.
... Kim Walls minnesfond nådde första målet
Kim Walls anhöriga har skapat minnesfonden "Kim Wall Memorial Fund" som ska betala ut stipendium till en kvinnlig journalist en gång om året. Det första målet på att samla in 100 000 dollar nåddes på söndagskvällen, enligt TT.
Jack Werner tillrättavisar Martin Schori
För ett par veckor sedan skrev Aftonbladets utrikesredaktör Martin Schori att faktakriget mot falska nyheter är dömt att misslyckas. Där tog han upp att det inte finns några som helst bevis för att mediernas rustning (faktakoll och viralgranskning) mot falska nyheter och desinformation inför den svenska valrörelsen kommer att fungera. Nu slår Jack Werner, medgrundare till Metros "Viralgranskaren", tillbaka.
"Viral- och faktagranskningar kan beskrivas som journalistikens reaktiva gren, i en tid då den inte längre har monopol på att publicera sig. För mig handlar det om något så ambitiöst som att försöka förstå varför vi har, och till och med emellanåt vill ha, fel", skriver Werner i DN och menar att det är för tok på tidigt att räkna ut den faktagranskande journalistiken.
Klimpen ilsken på Bert-censuren
I fredags meddelade SVT att de plockar bort två avsnitt av den klassiska serien "Bert" från öppet arkiv. Anledningen är att rasistiska uttryck och nedsättande ord om homosexuella förekommer i de två avsnitten. Nu uttalar sig Martin "Klimpen" Iliou om saken.
– Det är ju löjligt, säger han till Expressen.
– Jag var mer förbannad i går. Jag förstår att det väcker anstöt men samtidigt kan jag tycka att efter 25 år... det är ju censur på något sätt. Jag har både färgade och homosexuella kompisar och de tycker att det är ganska löjligt.
"Coca-Cola borde inte få sponsra idrott"
Idrottsrörelsen borde inte få göra sig till reklampelare för skräpmat, eftersom idrott handlar om hälsa och välmående. Det skrev flera läkare på SvD Debatt i helgen. Som exempel lyfter de fram att Svenska fotbollförbundet har tecknat ett avtal med Coca-Cola och att skidlandslagen sponsras av McDonalds och Kexchoklad.