Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Kritikstorm mot influencers – nätverket lägger locket på

Publicerad: 30 oktober 2019, 15:22

Kenza Zouiten och Alexandra Bring har fått massiv kritik av både följare och Amnesty för sina samarbeten med Visit Dubai. Profilernas nätverk Tourn väljer dock att lägga locket på.


Ämnen i artikeln:

Influencer marketingKenza ZouitenTourn

Det var i söndags som sajten Bloggbevakning.se uppmärksammade att influencern Kenza Zouiten fått kraftig kritik från den norska grenen av människorättsorganisationen Amnesty. Anledningen var att Kenza Zouiten genomfört ett sponsrat samarbete med Visit Dubai, den statliga turistbyrån i emiratet Dubai. I emiratet råder sharialagar och Förenade Arabemiraten beskrivs ofta som en diktatur.

I en kommentar på det sponsrade Instagraminlägget skrev norska Amnesty:

”Tre snabba fakta om Förenade Arabemiraten: Homosexuella kan straffas med upp till tio års fängelse, anmäler du våldtäkt riskerar du själv att bli fängslad, Förenade Arabemiraten står bakom allvarliga krigsförbrytelser i Yemen. Detta är en regim som gör allt för att täcka allvarliga kränkningar av de mänskliga rättigheterna som de ansvarar för. Att bjuda in influencers som du är en del av denna strategi”

I en sammanfattning från regeringens rapport om mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer skriver regeringen:

”Emiratiska kvinnor diskrimineras enligt lag, främst genom familjelag-stiftningen där religiösa lagar (sharia) gäller vilket påverkar bland annat arvsrätt.”

En mängd av Kenza Zouitens följare har även kritiserat profilen för vad de menar är skenhelighet. 2014 samarbetade hon exempelvis med Amnesty International för att uppmärksamma situationen för bloggaren Raif Badawi, en Saudiarabisk man som i maj 2014 dömdes till tio års fängelse och 1000 piskrapp för vad han skrivit på sin blogg.

Ett år efter Kenza Zouitens samarbete med Amnesty skriver hon på sin blogg:

”Som ambassadör för Amnestys kampanj ”skriv för frihet” så vill jag ännu en gång be er att visa att vi inte bara tänker blunda för när någon får sina mänskliga rättigheter kränkta. Igår lämnade Amnesty över vykorten/namninsamlingen vi samlade in till Saudiarabiens ambassad här i Stockholm och de kommer att uppvakta ambassaden varje fredag så länge spöstraffen pågår.”

Även influencern Alexandra Bring har ingått ett samarbete med Visit Dubai och fått liknande kritik från sina följare. En följare skriver:

””Åh så besviken. Har verkligen gillat att följa dig för att du verkar så jordnära i dina värderingar. Och så åker du på betalt samarbete med Visit Dubai till ett land som förtrycker mänskliga och framförallt kvinnliga rättigheter. Hade velat som flera andra veta vad som ligger bakom detta beslut?”.

Ingen av profilerna har svarat på kritiken.

Både Kenza Zouiten och Alexandra Bring är anknutna till influencernätverket Tourn. 

Resumé har sedan i tisdags morse varit i kontakt med Tourns vice vd Rosanna Thun. Hon befinner sig själv utomlands men lovade att någon från nätverket skulle återkoppla. Någon återkoppling har dock inte skett och bolagets vice vd svarar inte längre på våra kontaktförsök. Resumé har även sökt en rad personer med ledande positioner på Tourn, däribland bolagets vd Robin Stenman, utan resultat.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.