Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Kronofogden känner sig svartmålade av reklamfilm

Publicerad: 25 mars 2013, 08:49

I en skrivelse till 6F-förbunden har Kronofogden reagerat stark på den Ferhago Production-regisserade reklamfilmen "Vilken samhälle vill du ha" som gick upp i mars. Myndigheten kände sig påhoppade och ville i ett första stadie stoppa reklamfilmen. Regissören bakom filmen, Fernando Illezca, är tydlig med att det inte fanns något syfte att svartmåla Kronofogden.


Den 12 mars gick reklamfilmen "Vilket samhälle vill du ha" från facksammanslutningen 6F-förbunden upp på landets biografer. I filmen regisserad av enmansbyrån Ferhago Production målas en mardrömsskildring upp där en man förlorar sitt jobb, tittar på högen av inkasso-räkningar och blir påhälsad av en grupp grisliknande personer i kostym.

Efter en vecka reagerade Kronofogden på reklamfilmen. I en skrivelse till 6F-förbunden skrev myndigheten att de ansåg att det kunde uppfattas som att de grisliknande personerna jobbar på Kronofogden.

"Vi är allvarligt bekymrade över den roll personerna spelar i filmen. Givetvis är vi bekanta med det rykte vi har och de fördomar som finns mot oss – och vi förstår varför det har blivit så.", skriver Kronofogdens Kommunikationsdirektör Cecilia Liljenrud.

I ett svar till Kronofogden skriver 6F-förbunden att det absolut inte varit ett syfte att hänga ut myndigheten. De vill istället lyfta fram ett växande samhällsproblem med en otryggare arbetsmarknad.

"Denna film syftar inte på något sätt till att svartmåla myndigheter, utan är en fiktiv beskrivning av hur vi tror att många som har det svårt i dagens samhälle kan uppleva sin livssituation. Det är naturligtvis draget till sin spets, men för att nå igenom bruset så krävs ofta en förpackning som sticker ut, väcker känslor och i vissa delar är kontroversiell.", skriver SF-förbunden.

Regissören bakom filmen Fernando Illezca understryker att det inte fanns något som helst syfte att peka ut Kronofogden.

– Det finns ingen tanke på att stöta sig med Kronofogden. Vi ville lyfta fram en diskussion. De ville först stoppa filmen från bio. Men det fanns ingen tanke på att hänga ut dem från min sida, säger Fernando Illzeca till Resumé.

Han tittar på inkassoräkningarna i ett första skede och blir sedan påhälsad av tre personer i kostym i nästa sekvens. Ser du inte kopplingen?
– Det är en mardröm som vi vill skildra, en upphöjda mardröm. Sen får folk tolka saker som de vill. Mannen i filmen blir av med jobbet, vi ville i filmen visa upp vilken kris det kan innebar.

Fernando Illezca är nyutbildad reklamfilmsregissör. Filmen för 6F-förbunden är hans andra produktion. Tillsammans med 6F-förbunden har han producerat en ytterligare film med ett tydligare och hårdare budskap. En film som troligtvis inte kommer att gå upp.

Hur har din kund, 6F-förunden reagerat?
– De står för filmen och har stöttat mig. De lutar sig mot helheten i filmen som ska beskriva en bit av verkligheten. De har inga tankar på att ta bort filmen, men för en löpande dialog med Kronofogden.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.