Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

KTH uppmärksammar avsaknaden av kvinnliga studenter

Publicerad: 18 februari 2015, 10:48

Foto: Bild ur kampanjfilmen

Bara var fjärde civilingenjör som examineras är kvinna. Inom utbildningarna IT, data och elektroteknik är antalet kvinnor ännu lägre – där är endast var tionde kvinna. Ett mönster KTH vill bryta.


Ämnen i artikeln:

YougovKTHKlirr Stockholm

I kampanjfilmen, som släpps i samband med att det är dags att söka till högskolor och universitet, hyllas kvinnor inom IT, data och elektroteknik. Filmen, som regisserats av Linnea Bergman från produktionsbolaget Aspekt, visar vad kvinnor åstadkommit i historien. Anledningen är att en undersökning, som gjorts av YouGov, har visat att bristen på kvinnliga förebilder är en orsak till att unga kvinnor inte söker sig till it-utbildningar.

På Kungliga Tekniska högskolan är man orolig över bristen på kvinnor. Därför uppmärksammar högskolan detta i en ny kampanj. Eva Malmström Jonsson är prorektor på KTH. I en kommentar förklarar hon varför fler kvinnor på utbildningen är att eftersträva:
– Att veta att andra gått före och lyckats är otroligt viktigt. Förebilder både inspirerar och ger energi. Det handlar om kvalitet. Näringslivet efterfrågar kvinnliga ingenjörer, tjejer slutför sina studier i högre grad och arbetsmiljön blir garanterat bättre när olika förmågor och kompetenser får samsas. Mångfald i stort genererar energi, säger hon.

I pressmeddelandet från byrån motiveras namnet på kampanjen – Giants – med att högskolan "ser på dessa kvinnor som jättar som banat vägen för dagens unga talanger".

Sean Barrett, creative director på reklambyrån Klirr Stockholm, berättar att de inspirerats av Isaac Newtons kända citat "If I have seen further it is by standing on the shoulders of Giants":
– Det råder ingen brist på kvinnliga förebilder inom IT, det som brister är att ingen lyfter upp dem i rampljuset. Vi vill med vår kampanj hylla kvinnor som påverkat samhället vi i dag står i, och inspirera unga tjejer till en framtid inom IT, säger Sean Barrett.

Se filmen här:

Linnéa Kihlström

Ämnen i artikeln:

YougovKTHKlirr Stockholm

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.