Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Kungsängen fälls av RO för vilseledande reklam

Publicerad: 25 juni 2020, 08:38

Bilden har ingenting med reklamen som fälls av RO att göra med.

Foto: Kungsängen

Två banners från sängtillverkaren Kungsängen fälls nu av RO.


Ämnen i artikeln:

Reklamombudsmannen

”Season Sale!”, ”Se hela rean” och ”Spara 50% på våra säsongstyger och mycket annat”. Så står det i de två banners från sängtillverkaren Kungsängen som en privatperson anmält till Reklamombudsmannen med argumentet att annonsören har ett konstant realisationspris. År ut och år in har annonsören erbjudande med 50-procents rabatt, enligt anmälan.

Nu slår Reklamombudsmannen fast att Kungsängen strider mot den Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation – men inte för en ständig reklam. 

Kungsängen strider i två fall mot artikel fem. Dels anser RO att reklamen ”Season sale” är vilseledande med följande motivering: 

”Annonsören har inte styrkt att varorna med nedsatt pris har ingått i annonsörens ordinarie sortiment, att för­säljningen endast pågått under en begränsad tid och att priserna varit väsentligt lägre än nor­malt. Reklamen är därför vilseledande i den delen och strider därmed mot artikel 5 i ICC:s regler”, skriver RO i sitt beslut.

Samma slutsats dras för reklamen ”Halva priset på allt”. 

”Reklamombudsmannen konstaterar att reklamen inne­håller påståendena ”halva priset på allt*”, ”26-30 mars”, ”Premiär” samt ”Ny butik i Uddevalla”. Påståendena ”halva priset på allt*”, ”26-30 mars” och ”Premiär” är iögonfallande i reklamen. Reklam­ombuds­mannen finner att en genom­snittskons­ument sannolikt får intryck av att allt eller i princip allt i annonsörens sorti­ment marknadsförs till halva priset under perioden 26 till 30 mars. Annon­sören har inte styrkt att så är fallet”, skriver de. 

Julia V. Caesar

Reporter

julia.v.caesar@resume.se

Ämnen i artikeln:

Reklamombudsmannen

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.