Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Kvinna tog halstablett för att fortsätta jobba – reklamen fälls av RO

Publicerad: 1 mars 2021, 14:32

När kvinnan tar en halstablett av varumärket Strefen kan hon fortsätta arbeta.

Coronapandemin kastar ett nytt ljus på en reklam för halstabletten Strefen. Nu fälls den av Reklamombudsmannen – och annonsören drar tillbaka filmen.


Ämnen i artikeln:

Reklamombudsmannen

I en trettio sekunder lång reklamfilm syns en ung kvinna guida en grupp konstintresserade genom ett museum, samtidigt som hon kämpar mot smärtor i halsen. När hon sedan tar en halstablett av varumärket Strefen försvinner smärtan, och hon kan arbeta obehindrat. 

Hade reklamen sänts 2019 hade förmodligen ingen tyckt att den var okänslig. I ljuset av coronapandemin finns det dock utrymme att tolka produkten som ett möjligt sätt att dämpa sina förkylningssymptom, och gå till arbetet trots risken att sprida vidare coronaviruset. 

Det har en privatperson reagerat på, och anmält reklamen till Reklamombudsmannen. Anmälaren, som sett reklamen visas på TV4 fakta, beskriver den som olämplig. 

Hen får medhåll även av Reklamombudsman Elisabeth Trotzig, som nu fäller annonsen. 

”Reklamombuds­mannen konsta­terar att reklamfilmen kommunicerar ett budskap i strid med Folkhälso­myndig­hetens rekommendationer om att stanna hemma om man känner sig sjuk med bland annat halsont som symtom. Reklamombudsmannen finner mot den bakgrunden att reklamen inte är utformad med vederbörlig känsla för socialt och yrkesmässigt ansvar. Reklamen strider därmed mot artikel 1 andra stycket i ICC:s regler”, skriver hon i sitt beslut.

Reklamen har producerats av Hogarth London.

RB Nordics, som äger varumärket, skriver i ett yttrande att de beklagar att personer känner sig irriterade eller förvirrade av den nuvarande kampanjen, och har bett mediestationerna att sluta sända den så snart som möjligt. 

Julia V. Caesar

Reporter

julia.v.caesar@resume.se

Ämnen i artikeln:

Reklamombudsmannen

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.