Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Kvinnliga rappare till attack mot Sprites mansfixering

Publicerad: 17 juni 2015, 11:50

Rapparna Cleo, Linda Pira, Silvana Imam och Peshi.

Förra veckan lanserade läskvarumärket Sprite specialdesignade burkar som hyllar kända rappare. Men bland dessa återfinns bara män. Därför går fyra svenska artister ut i en motkampanj.


Resumé skrev i förra veckan om Sprites kampanj "Obey Your Verse" som hyllar hiphopens historia. 16 miljoner burkar och flaskor kommer att smyckas med odödliga textrader från legender såsom Nas, Drake och Notorious B.I.G. Ett problem: ingen av dessa är kvinnor, trots att det finns gott om framtående kvinnliga rappare.

Därför har Femtastic, Redline Recordings och RMH Sweden med de svenska artisterna Linda Pira, Silvana Imam, Cleo och Peshi dragit igång motkampanjen "Obey Her Verse" som ett svar på mansfixeringen.

kampanjsajten möter besökarna kända rader från kvartetten. Det hela är en uppmaning om en mer jämställd musikbransch och en tydlig pik till Sprite och alla andra annonsörer som förbiser jämställdhetsfrågan.

– Genom att utesluta kvinnliga rappare eller andra som inte är norm i sin kampanj stärker läskföretaget en negativ mytbild att hiphop är skapad av och för män. Vi vill genom vårt gemensamma initiativ inspirera företaget och andra att tänka till kring jämställdhet i marknadsföring. Vi hoppas på en konstruktiv diskussion, säger Vanessa Marko, grundare av det feministiska musikkollekivet Femtastic i en kommentar.

Förhoppningen är att kampanjen ska spridas genom tweets, Facebookinlägg och bilder som kan hämtas och delas vidare. Målet är att få upp Sprites ögon för problematiken med att bara hylla manliga artister.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.