Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

L´Oreal anmäls för gift i schampot

Publicerad: 21 januari 2011, 09:59

L´Oreal KO-anmäls för reklamen av sitt mjällschampo. Enligt anmälaren är reklamen vilseledande – Zinkpyrithone, som framställs positivt, är en miljöfara.


Ämnen i artikeln:

Konsumentombudsmannen

</div><p>Det är reklamen för mjällschampot Elvital Anti Dandruff som är föremål för den annmälan som har landat hos Konsumentombudsmannen. </p><p>”I reklamen och även på företagets hemsida tar de upp ämnet Zinkpyrithone som en aktiv ingrediens mot mjäll. Det kemiska ämnet presenteras på ett positivt sätt vilket är vilseledande för konsumenter” skriver anmälaren till KO. </p><p>Det kemiska ämnet används också i bottenfärger för båtar, men är idag endast tillåtet på större fartyg. Anledning till det är att Zinkpyrithone är ett miljögift. </p><p>”Ämnet är extremt giftigt för vattenlevande organismer. Det är ofarligt för människan men för vår överlevnad måste ekosystemet vara i balans. Svenska naturskyddsföreningen gjorde 2004 en undersökning där de tog en halv tesked av ett mjällschampo i ett 1000 liter akvarium. Inom fyra dygn var hälften av alla fiskarna döda” står det i anmälan. </p><p>Enligt privatpersonen finns det andra aktiva ingredienser mot mjäll som är bättre för miljön.      </p>

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

Konsumentombudsmannen

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.