Reklam
Lagarna krockar på tisdag
Publicerad: 27 juni 2008, 13:00
På tisdag börjar den nya marknadsföringslagen att gälla. Det är en anpassning till EU:s regelverk som bland annat innehåller en svart lista över förbjudna marknadsföringsmetoder.
Den nya marknadsföringslagen förbjuder cirkapriser, vilket är ett krav enligt konkurrenslagstiftningen.
Ämnen i artikeln:
ReklamDen 1 juli träder en rad nya lagar och förordningar i kraft. En av dem är den nya marknadsföringslagen, som till stor del är en anpassning av svensk lagstiftning till EU-rätt.
EU-direktivet om otillbörliga marknadsföringsmetoder kom för tre år sedan och slår nu igenom på den svenska marknaden.
Propositionen från integrations- och jämställdhetsdepartementet klubbades i riksdagen i våras och innehåller en svart lista på 31 punkter som anses vara otillbörlig marknadsföring. Den senare delen av listan innehåller de värsta övertrampen, och rubriceras ”aggressiva affärsmetoder”.
Till exempel blir det nu förbjudet att ”göra personliga besök i konsumentens hem och ignorera dennes anmodan om att lämna hans hem” som det står i punkt 25 på listan.
De flesta av punkterna riktar sig till den klick marknadsförare som med jämna mellanrum dyker upp hos Allmänna reklamationsnämnden, Marknadsetiska rådet och Konsumentombudsmannen.
Men även mer seriösa marknadsförare påverkas av den nya lagstiftningen. Ett krav på fasta priser införs för all marknadsföring av specifika produkter och tjänster. Det innebär att det inte längre blir tillåtet att skriva ut cirkapriser i reklamkampanjer.
Monique Wadsted.
Vilket är väldigt vanligt, inte minst när det gäller stora kedjor som dessutom måste skriva ut cirkapriser. Anledningen är att konkurrenslagstiftningen förbjuder flera bolag att gå samman om ett pris.
Exempel på kedjor som i dag måste sätta ut cirkapriser är 7-Eleven och Pressbyrån, där enskilda näringsidkare använder gemensam marknadsföring.
Monique Wadsted, affärsadvokat på Maqs law firm, påpekar att från och med tisdag kommer konkurrenslagstiftningen att krocka med nya marknadsföringslagen.
Den ena förbjuder fasta priser, den andra förbjuder icke fasta priser.
– Mitt råd är att man skriver ut ”maxpriser”. Det blir i och för sig inget fast pris men när någon gör avsteg från det priset så är det inte till nackdel för konsumenten. Tvärtom gynnas konsumenten av detta. Och jag kan inte tänka mig en marknadsdomstol i hela världen som skulle ha synpunkter på detta, säger hon till Resume.se.
Resume.se har sökt ansvarig minister Nyamko Sabuni som avböjt att kommentera den nya lagen.