Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Läkemedelsverket anmäler McNeils kampanj

Publicerad: 12 december 2008, 08:51

Läkemedelsverket har anmält en radioreklam för McNeils produkt Bafucin. Anledningen – det framgår inte att det är ett läkemedel. Dessutom säger Läkemedelsverket att reklamen är felaktig.


I radioreklamen, som bland annat sänts på Lugna Favoriter och Mix Megapol, sjunger en kör ”bafucin, bafucin när halsen gör ont det kan vara en bacill ta det lugnt det finns hjälp det kan vara en bacill, bafucin när halsen är öm tag bafucin”.

Nu har Läkemedelsverket anmält kampanjen till LIF, som är branschföreningen för forskande läkemedelsföretag verksamma i Sverige.

I anmälan skriver Läkemedelsverket:
”Det framgår inte av reklaminslaget att Bafucin är ett läkemedel vilket är ett krav enligt läkemedelslagen.” Vidare påpekar Läkemedelsverket också att en mening i radiospoten kan strida mot vederhäftighetskravet.
”Bacill är en sorts bakterie, halsinfektioner orsakade av bakterier behandlas med antibiotika efter sedvanlig diagnos, inte med Bafucin.”

Radioreklamen för Bafucin

Han: ”Har fru Lindkvist halsont?”
Hon: ”ja det verkar som det”
Han ”då vet jag precis vad frun behöver.”
Sångkör: ”bafucin, bafucin när halsen gör ont det kan vara en bacill ta det lugnt det finns hjälp det kan vara en bacill, bafucin när halsen är öm tag bafucin”
Han: ”Vid halsont tag bafucin, bafucin för hela familjen finns på apotek, följ anvisningarna på förpackningen”

Linda Fagerlind

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.