Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Lämnade rollen som ICA-Stig – blir Radioteatern-Håkan

Publicerad: 10 februari 2015, 11:03

Radioteatern: Doktor Agnes B. Anita Ekström och Hans Mosesson

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Det dröjde inte lång tid efter att han lämnat rollen som ICA-Stig innan Hans Mosesson blev erbjuden en roll i Radioteaterns nyskrivna pjäs "Doktor Agnes B". För Resumé berättar Hans Mosesson om drömmen som gått i upplevelse.


Ämnen i artikeln:

Hans MosessonIcaSveriges Radio

Det blev ingen långledighet för Hans Mosesson. Radiopjäsen "Doktor Agnes B", som sänds senare i höst, är skriven av radioteaterveteranen Christer Brosjö. Den handlar om ett läkarpar där mannen gått i pension medan kvinnan, som närmar sig 70, inte känner att hon kan sluta jobba trots att arbetsklimatet på vårdcentralen i åtstramningstider inte är hälsosamt för henne.

Resumé ringde upp en glad Hans Mosesson för att prata om den nya rollen.

Hur känns det?
– Det känns väldigt skojigt! Jag jobbade mycket med radio på 70-80-talet, men det är ju 30 år sedan nu. Att få göra radio igen är en längtan som har gått i uppfyllelse.

Hur var det att komma tillbaka till radion som medium?
– Otroligt kul, jag har saknat det. Radion är ett härligt medium där man får jobba med röst, kropp och ord. Det är en rolig utmaning att göra bilder av det lilla man har till förfogande.

Vad är det som är så roligt med radioteater?
– Det är en lättillgänglig, lättlyssnad form av kulturen. Man kan sitta i bilen eller ligga i soffan. Jag minns när jag var liten och det bara fanns en ångradio hemma och hela familjen samlades och lyssnade på radioteater. Ofta var det deckare, jag minns särskilt "Damen i svart".

Kan du säga något om din roll?
– Det är en pensionerad läkare, en go liten gubbe, som trivs med sin tillvaro. Han sköter markservicen där hemma. Konflikten handlar om hustruns fortsatta arbete.

Magnus Berg, regissör på Radioteatern, är nöjd över rekryteringen av Hans Mosesson.
– Hans har en sådan timing, lyhördhet och precision i sitt skådespeleri, och dessutom en underbar röst som kommer till sin fulla rätt i radio. Väldigt stimulerande att få arbeta med honom och den briljanta Anita Ekström, säger Magnus Berg.

"Doktor Agnes B" produceras av Radioteatern på Sveriges Radio och kommer att sändas i P1 senare i höst.

Linnéa Kihlström

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.