Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Lärarförbundet köper mest reklam av alla fackförbund

Publicerad: 21 augusti 2019, 10:50

I förra veckan lanserade Lärarförbundet en omfattande utomhuskampanj. Under första halvåret är fackförbundet överlägset störst i klassen när det kommer till medieinvesteringar, enligt Kantar Sifos bruttossiffror. Kommunikationschefen hävdar att siffrorna är kraftigt missvisande.


Ämnen i artikeln:

LärarförbundetReklamMarknadschef

Utomhussatsningen är en fortsättning på kampanjen "Allt börjar med bra lärare" som tidigare gick på tv och Bio. På utomhustavlorna hade fackförbundet satsat på sex välkända personer som affischnamn: Alexandra Pascalidou, astronauten Christer Fuglesang, tv-profilen Mark Levengood och sångerskan Seinabo Sey samt författarna tillika systrarna Bea Uusma och Martina Haag.

Fackförbundet har tidigare under året även kampanjat för en enad lärarkår där navet i kampanjen var en sajt där besökarna kunde ta del av "berättelsen om Lärarförbundet". Kampanjen gick parallellt med att förbundet under året har kritiserat det statsfinansierade lönepåslaget till lärare i utsatta områden. Under våren skapade även nyheten om att fackförbundet och dess kommunikationschef outsourcat förbundstidningen till ett contentbolag stor uppmärksamhet.

När Resumé ber om att få ut medieinvesteringarna för fackförbunden är det tydligt att Lärarförbundet har satsat stort på kommunikation under 2019. Totalt uppgår reklamköpen (brutto Kantar SiFO) för perioden 1 januari till 30 juni uppgick till 37,4 miljoner kronor (0,9 för motsvarande perioden 2018). Siffrorna kan jämföras med investeringarna för bjässar som Unionen 21,4 och LO (19,3) och Kommunal (2,7). Lärarförbundets kommunikationschef och ansvarig för marknad Ida Strutt, som ber om att svara på Resumés frågor via mejl, hävdar att siffrorna är felaktiga.

– Siffrorna är kraftigt missvisande och inte i närheten av våra faktiska kostnader. Vi har självklart sett till att förhandla oss till bra rabatter. Men vi gör en offensiv satsning för att förklara vad vi står för och vilka vi finns till för. Det ska bli lättare att se, förstå och uppleva vilka vi är. Det ska vara tydligt vad ett medlemskap i Lärarförbundet innebär och vilka möjligheter som finns att engagera sig och påverka sina arbetsvillkor inom ramen för förbundet.

Hur kommer det sig att ert kommunikationsbehov har ökat i år?
– Vi behöver få fler lärare att engagera sig fackligt så att vi tillsammans kan förbättra arbetsvillkoren i skolan och höja statusen på läraryrket. För att få fler medlemmar att engagera sig i Lärarförbundet måste vi därför bli tydligare med vilka vi är och vad ett medlemskap innebär.

Ni lanserade en omfattande kampanj/koncept i förra veckan vad har ni för budget för 2019?
– Vi vill även i fortsättningen få till bra priser och givetvis inte betala mer än nödvändigt för vår medienärvaro. Så det är inga siffror vi går ut med.
Om man tittar på siffrorna ovan så har ni lagt om mediemixen och i våras kom nyheten att ni lägger ut förbundstidningen på en contentbyrå.

Har den strategin varit kostsam på kort sikt eller gjort att ni måste välja andra kanaler i en högre utsträckning?
– Nej, tvärtom. Genom att lägga ut tidningsproduktionen så sparar vi avsevärda summor av medlemmarnas pengar. Det är även två helt separata saker. Tidningarnas uppdrag är ju inte att primärt rekrytera medlemmar, utan att erbjuda våra medlemmar oberoende journalistik i yrkesfrågor av högsta kvalitet. Det är viktigt att inte blanda ihop den journalistiska produktionen med marknadsföringen, skriver Ida Strutt.

Kantar Sifos bruttoinvesteringar ger inte en heltäckande bild av de digitala medieinvesteringarna och exkluderar kostnader för produktion och byråarvode, men är samtidigt de reklammätningar på annonsör som finns att tillgå. Lärarförbundets siffror är alltjämt anmärkningsvärt högre i förhållande till de övriga förbunden och kommunikationschefen Ida Strutt är inte heller villig att möta siffrorna med egna beräkningar.


Fakta/ Lärarförbundets medieinvesteringar jan-juni 2019 (KÄLLA: Kantar Sifo)

Mobilt: 11,3 MKR
Tv 10,1 Mlr
Utomhus: 9  Mlr
Internet 5,6 Mkr
Storstad Morgon 600 Tkr
Adresserad DR 400 Tkr
Totalt: 37,4 miljoner kronor

Medieinvesteringar för övriga fackförbund jan-juni 2018 (MKR)

Unionen 21,4
LO 19,3
Vision 7,6
Jusek 4,7
Kommunalarbetaren 2,7
Sveriges Ingenjörer 1,2

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.