tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Lars Hall: Minimalisten som lämnade Platinaakademin i protest mot gubbväldet

Resumés nedräkning bland Sveriges mest guldäggsbelönade kreatörer fortsätter med art directorn Lars Hall, grundare av legendariska Hall & Cederqvist samt mannen bakom några av våra mest ikoniska logotyper.

Publicerad: 13 april 2023, 11:00

Ämnen i artikeln:

NyheterGuldäggetLars HallReklam

Lars Hall har belönats med 17 guldägg. Foto: Jonas Eltes

Innehåll

Inför Guldägget 2023 publicerar Resumé en nedräkning av mesta vinnarna genom tiderna. De närmsta veckorna riktar vi ljus mot de 13 kreatörer som hamnar på de sju platserna i toppen på listan innan vi släpper hela listan, med 200 namn, i sin helhet. Håll utkik på resume.se.

Guldäggsvinnarna

• Plats #4: Lars Hall – minimalisten som lämnade Platinaakademin i protest mot gubbväldet
Plats #5: De är Sveriges femte mest belönade kreatörer – någonsin: ”Jag söp bort mitt första guldägg” 

Plats #6: Var journalist och konstnär – sen gjorde de legendarisk reklam: Här är två av Sveriges mest belönade kreatörer 

Plats #7: De är tre av Sveriges mesta Guldäggsvinnare genom tiderna: ”Otroligt mäktigt” 

Lars Hall – mentorn och minimalisten

På plats fyra hittar vi Lars Hall, av somliga kallad ”Sveriges främsta art director” med 17 guldägg. 

1973 grundade han tillsammans med kollegan och parhästen Jan Cederqvist den legendariska byrån Hall & Cederquist som under 70- och 80-talet ansågs vara Sveriges bästa. Byrån blev också något av en plantskola för en hel generation kreatörer och reklamarbetare. 

Som ung ansåg Hall att hans enda begåvning var att teckna, varpå han som 15-åring började på Konstfack med det uttalade målet att bli art director. Precis som många andra i sin generation fick han senare sin ”verkliga” skolning på Arbmans, där han också lärde känna Jan Cederqvist, under Alf Mork och Leon Nordin

– Lars var krävande, både mot sig själv och alla andra; både i tanke och i hantverk. Men så blev det också bra; tidlöst, enkelt, estetiskt och med respekt för mottagarens intellekt. Sparsam med ord, inget pynt, alltid oklanderligt klädd, berättade Christina Knight om sin mentor i samband med att han gick bort 2018.

Efter flera framgångsrika decennier såldes Hall & Cederqvist 1989 till det amerikanska nätverket Young & Rubicam, varpå grundarna förverkligade sin dröm om att på riktigt etablera sig i USA.

”Vad han än gjorde var det enkelt rent, tydligt och kommunicerade direkt.” är hur reklamreportern Carin Fredlund beskriver Lars Halls formspråk.

Tillsammans med Jan Cederqvist skulle Lars Hall komma att ta fram belönade och hyllade kampanjer för SJ, AMF Pension, Föreningssparbanken och Elite Hotels. Det är till exempel han som formgivit logotyperna för Föreningssparbanken (numera Swedbank), NK och för SJ. Samtliga används fortfarande. På reklamsidan är Hall kanske mest känd för reklamen kring ”Linje 3” i folkomröstningen om kärnkraft och för ”Du är vad du äter” för Wasabröd.

I en intervju med Carin Fredlund berättade han 2002 att de jobb han och Jan Cederqvist gjorde alltid hittade sin näring i själva produkterna eller företaget de skulle marknadsföra.

– Vi har inte lagt till något eller stylat produkterna. Vårt intresse var att visa företagen, men inte i någon slags kosmetisk kostym. I dag är trenden snarare att negligera företaget och produkten.

Med 17 guldägg var Lars Hall en given medlem i Platinaakademin, faktum är att han valdes in redan 1979 och blev därmed den tredje medlemmen. 2013 valde han dock att som förste person att lämna den prestigefyllda klubben, i protest mot att så få kvinnor valts in. Vid tillfället var det bara två som valts in sedan 1974, Jane Bark och Anna Qvennerstedt.

– Det är bedrövligt att det ska vara så här. Jag hade exempelvis aldrig kommit så långt om det inte vore för alla duktiga kvinnor jag samarbetet med. Det måste till en förändring, berättade han för Resumé.

Lars Hall

Född: 1 december 1938

Yrke: AD och formgivare

Karriär i korthet: Arbmans, Hall & Cederqvist, Lars Hall AB

Antal guldägg: 17
Specialpris: Platinaägget

Första ägget: 1965

Senaste ägget: 1994

Så har Resumé gjort räkningen

■ Komm har ingen heltäckande statistik över hur antalet vinster har fördelat sig mellan kreatörer sedan tävlingens start, 1961.

■ Resumé har därför utgått från en räkning som Jerry Bengtsson gjorde, och som Notabene återgav, som rör vinster mellan åren 1961-2011.

■ Därtill har Resumé gjort en genomgång av arbetsgrupperna för samtliga guldvinster i Guldägget mellan åren 2000-2022 och matchat listorna. I ett fåtal fall har arbetsgruppen inte uppgivits, utan enbart byråns namn. I de fallen har vi inte räknat med guldägg för kreatörerna.

■ Enbart Guldägg och specialpriser har räknats med, inte Silverägg.

■ Kreatörer med fler än tre Guldägg har räknats med i den slutliga listan om nära 200 personer. Den publiceras på resume.se innan årets upplaga av Guldägget, som äger rum den 20:e april.

■ Värt att nämna är också att tävlingen har förändrats genom åren. När Guldägget började delades många guldägg ut i varje kategori. Sedan begränsades det till två, för att slutligen bli ett i varje kategori.

 

Thomas Nilsson

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev