Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Ledningsbyte på McCann – igen

Publicerad: 10 januari 2014, 11:30

Johan Nilsson, Marie Schnell Carlén och Fredrik Westerman.

Foto: Andreas Elgstrand.

(UPPDATERAD) Nu byts ledningen på McCann ut – igen. Marie Schnell Carlén tar över ledarskapet på McCann Stockholm och Fredrik Westerman som varit koncernchef sedan mars i fjol lämnar byrån. Även Johan Nilsson, ECD och chef för McCann Stockholm, får gå. Samtidigt har byrån tappat K-Rauta och Statoil är ute i pitch.


Ämnen i artikeln:

McCannFredrik Westerman

Som Resumé tidigare har rapporterat säljer McCann Momentum till medarbetare. Som en följd av försäljningen blir overhead-kostnaden  för hög för McCann-gruppen i Sverige. Därför plockas ett  managementlager bort.

Det innebär att Fredrik Westerman, som är koncernchef  för McCann Worldgroup i Sverige, lämnar – hans roll försvinner efter mindre än ett år på posten.
– Vi tar nu bort ett managementlager som består av mig och vår CFO. Jag är kvar till och med mars, säger han.

– Vi tar bort kostnadsryggsäckar för McCann Stockholm och MRM så att de får förutsättningar att driva verksamheten på ett mycket mer kostnadseffektivt sätt. Vi har gjort en rad åtgärder under vår tid här och uppdraget har förändrats. Det innebär att vi rationaliserar bort oss själva på ett sätt.

Johan Nilsson,
ECD och chef för McCann Stockholm får gå.

– Rollen har blivit väldigt annorlunda jämfört med vad den var från början. Vi behöver en annan profil med ett ekonomiskt fokus på McCann i Stockholm. Jag beklagar att det inte blev längre tid för mig här på McCann. Vi har slitit och tagit många beslut men det har inte räckt, säger Johan Nilsson.

Fredrik Westerman berättar att uppdraget inte har blivit vad de hade blivit informerade om från början:
– Det har handlat mycket om att omstrukturera affären, och det hade vi kanske inte räknat med när vi kom in. Det vi har gjort är att skapa förutsättnignar för den nya ledningen att driva byrån framåt.

Johan Nilsson:
– Jag har trivts väldigt bra, men det har varit väldigt annorlunda jämfört med vad som sades. Jag hade gärna hållt på längre, men nu är det krattat på ett bra sätt.

Ny chef för McCann Stockholm är Marie Schnell Carlén, i dag projektledare på byrån. Hon kommer att rapportera direkt till Richard Bonner Davies, operativ chef för McCann Norden, i London.
– Det känns fantastiskt. Jag gillar McCann och det finns otroligt många starka kreatörer här och en takhöjd som är fantastisk. Det är sällan man tänker på det, men fokus ska inte vara på ledningen utan personerna som står bakom, säger hon.

Det är inte direkt en räkmacka du glider in på här. Hur ser du på uppdraget?
– Jag brukar gilla utmaningar. Jag känner ett starkt stöd från London i form av Richard Bonner Davies, och han har vänt byråer i flera länder. Sedan har vi kommit till insikt om att vi måste förändra organisationsstrukturen och förnya oss.

Det här är McCanns fjärde ledningsbyte på mindre än fyra år. Hur har alla ledningsbyten påverkat kulturen här?
– Jag tror att det har påverkat de som har jobbat här längst. Jag har varit här i ett och ett halvt åt, och det har kommit in flera nya sedan dess. En konsultverksamhet är till vissa delar en färskvara, och det finns en hel grupp som har slutit upp kring tanken på att vi ska föra McCann framåt.

Ny cd på McCann Stockholm blir Hanna Belander.

McCann och MRM skar ner på personal under fjolåret för att spara på kostnader. Men resultaten för de båda bolaget vill ledningen inte kommentera med hänvisning till amerikanska börsregler.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

McCannFredrik Westerman

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.