lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Linus Karlsson: ”Jag är en reklamare som hatar reklam”

Publicerad: 16 november 2017, 09:04

Linus Karlsson

Foto: Andreas Elgstrand

I en intervju med tidningen Icon berättar CP+B:s globala kreativa chef Linus Karlsson om hur han hur han gick in till General Motors styrelse och vände uppochner på allt, hur barndomens meningslöshet gjorde honom kreativ och hur han och Jesper Kouthoofd blev utan cred på Paradiset.

Ämnen i artikeln:

CP+BKreativitetChevroletCreative directorMcCannLinus KarlssonReklam

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


I höstas blev Linus Karlsson utsedd till global kreativ chef på CP+B, nätverket där Erik Sollenberg är global vd. I ett långt reportage tecknar journalisten Johan Lindskog, som känt stjärnkreatören i 25 år, ett porträtt av Linus Karlsson från uppväxten i Salem utanför Stockholm där pappan lämnade familjen och mamman hamnade i ekonomiskt trångmål som ensam försörjare via vägen in i reklambranschen och åren på paradiset till rollen som internationellt hyllad kreatör i New York.  

På 1990-talet omdefinierade Paradiset vad svensk reklam är. Här gjorde Linus Karlsson och Jesper Kouthoofd ikoniska filmer för bland annat Diesel, Norrlands Guld och OLW. Reklam som gick tvärsemot den polerade logiken i marknadsföring. Linus Karlsson ger sin syn på vad reklam innebär för honom.

– Mycket av det jag gör är subversivt. Jag är egentligen emot reklambranschen. Jag känner mig inte hemma där och har aldrig gjort det. Jag är en reklamare som hatar reklam eller i alla fall den mesta reklam som göra. Jag vill hjälpa människor. Inte kränga på dem en massa onödiga saker.

I reportaget beskriver han också hur han, Jesper Kouthoofd och Paul Malmström knappt nämndes när Paradisets kommunikation för  Diesel blev en världshajp.

– Det är länge sedan jag brydde mig om det där, men det är klart att jag blev trött många gånger när jag var yngre. I dag skiter jag helt i det. Det är klart att jag, Paul och Jeppe ibland blev marginaliserade utåt sett, men man lär sig av det också. Så är branschen och så funkar det. Den som syns mest i medierna framstår som vinnare. Jag ser väldigt få fördelar med att vara känd. Reklam är en lagsport enligt mitt sätt att se det. Reklambranschen kan vara en ganska otrevlig bransch. Det är också därför jag oftast väljer att ligga lågt. Jag gillar att jobba i kulisserna.

I intervjun berättar han hur hans fantasi väcktes i dötiden under bussresorna i Stockholms södra förorter. I den tråkiga meningslösheten såddes ett frö till den kreativitet som tagit honom till reklambranschens topp. Linus Karlsson flyttade till USA och byrån Fallon i Minneapolis redan 1996 och reportaget tar upp flera av hans reklamberättelser som nått ett internationellt genomslag innan han lämnade för McCann i New York 2011.

De mest uppmärksammade jobben under åren där kom att bli för Chevrolet och i reportaget får vi läsa hur Linus Karlsson går in i styrelserummet hos ett krisande General Motors och ifrågasätter gamla sanningar. En delförklaringen till vändningen för varumärket Chevrolet:

– För att åstadkomma riktig förändring måste man vara nära döden. Det ska flåsa i nacken. Man måste stå längst ut vid stupet, det är då det går att göra riktigt nya saker. När jag ser att cheferna står i styrelserummet och är livrädda, då vet jag att de är beredda.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev