Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Lita inte på kreatören

Publicerad: 29 augusti 2019, 11:32

I veckans insikt från Resumés samarbete med Rodolfo "Beetendebanken" reder byrån ut det belagda sambandet mellan kreativitet och konsten att inte hålla sig till spelets regler.


Ämnen i artikeln:

RodolfoKreativitetReklamResumé

Kreativa personer kan se nya lösningar och ta fram unika idéer. Ofta handlar det om att hitta nya angreppssätt genom att bryta etablerade normer och regler. Men betyder det att kreativa personer är mer benägna att bryta regler i allmänhet? Den frågan väcktes hos en forskargrupp från Harvard University och University of Southern California, som bestämde sig för att undersöka om oärlighet och kreativitet har något samband.

Vad visar forskningen?
Studiens deltagare fick utföra en rad uppgifter och sedan själva rapportera sina resultat. Det fanns alltså utrymme för dem att fuska om de ville, eftersom de själva var de enda som kände till de riktiga resultaten. Deltagarna fick också utföra tester som mätte kreativitet. Forskarna upptäckte att det fanns ett tydligt samband mellan kreativitet och oärlighet – ju bättre resultat på kreativitetstestet, desto mer fuskade man.

Och vad betyder det?
Resultatet innebär inte nödvändigtvis att oärlighet leder till kreativitet eller att kreativitet leder till oärlighet – men det finns ett samband mellan de båda egenskaperna. Kan det vara så att avsaknaden av respekt för regler leder till att man enklare ser nya kreativa sätt för att ta sig runt dem? Eller är det så att man är så uppfinningsrik att man inte ser syftet med att följa reglerna? Oavsett vilket så är detta något att fundera på innan man sätter kreativa personer i sammanhang där ärlighet är viktigt – såsom prov och anställningsintervjuer.

Källa:
Gino, F., & Wiltermuth, S.S. (2014). Evil genius? How dishonesty can lead to greater creativity. Psychological Science, 25(4), 973–981.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.