Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

"Loggan är ett plagiat"

Publicerad: 10 september 2008, 09:43

Norska Posten har betalat 300 miljoner norska kronor för en ny varumärkesplattform och svenska Grow har stått för designen. Nu hävdar varumärkesexperter att logon är ett direkt plagiat av engelska London Clearing House.


Norska Posten har lagt 300 miljoner på den nya varumärkesplattformen, varav hälften på den nya loggan. Nu säger experter att loggan är ett plagiat av engelska London Clearing House.

Norska Posten vill ut och konkurrera på den nordiska företagsmarknaden. En del i den nya strategin är ett helt nytt varumärke och nya företagsnamnet Bring. Totalt kostar hela omgörningen 300 miljoner kronor.

Svenska Grow fick jobbet. Det gamla posthornet stiliserades, kungakronan skrotades och Posten byttes ut mot Bring.

– Postens nya logga är ett plagiat av London Clearing House-loggan och måste stoppas ögonblickligen, säger varumärkesexperten Christian Sinding på Brand Consulting till norska DN.no.

– Det här går inte an. Posten är ett stort seriöst företag och kan inte ha en efterapad logotyp. Det är tydligt att designbyrån Grow inte gjort ett tillräckligt bra jobb. Posten måste stoppa loggan omedelbart, få tillbaka pengarna från byrån och få en ny byrå som kan göra en ny logotyp.

Norska Posten har dock inga planer på att skrota den nya loggan.

– En logga måste ses i sitt sammanhang, annars blir det för enkelt, säger Postens informationschef Kjell S. Rakkenes.

Ulf Sandberg på Grow tillbakavisar all kritik.

– Postens nya design består av symboler, logotyper och text – och måste ses som en helhet. Loggans är en stiliserad form av gamla posthornet. Vi har aldrig tidigare sett loggan för London Clearing House.

Billy Andersson

Redaktör magasin

billy.andersson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.