Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Lowe Brindfors kan nå vinst redan i år

Publicerad: 9 augusti 2013, 09:54

Annette Gårdö i Cannes i juni.

Foto: Magnus Helander.

Lowe Brindfors, som gått igenom ett stålbad, redovisar ett negativt rörelseresultat efter finansiella poster på 31 089 000 kronor trots en stark återhämtning i slutet av 2012. Det är en lika stor förlust som året innan. Men en åtgärdsplan med en långsiktig budget för de kommande tre åren vittnar om ljusare tider. – Vi kommer att ha en sund ekonomisk nivå för 2013, säger vd:n Annette Gårdö till Resumé.

Ämnen i artikeln:

Lowe BrindforsRickard VillardAnnette Gårdö

MH

Magnus Helander


I bokslutet berättar ledningen om nedskärningarna och förändringarna under 2012. Annette Gårdö, vd, och Rickard Villard, executive creative director, kom in i juni i fjol efter att vd:n Bjarte Eide fått sparken på våren. Han fick en total ersättning för året (lön+fallskärm) på 2,4 miljoner kronor.

Stora kundtapp i form av Saab, Vattenfall och Electrolux 2011 ledde till minskad kostym. I slutet av augusti genomförde den nya ledningen en större omstrukturering byrån då tretton personer fick lämna. I samband med detta avvecklades varumärkesinnovationsbyrân Lowe Black på grund av olönsamhet.

Byråintäkten för 2012 uppgick till 100 miljoner kronor, vilket motsvarar en minskning om 11 procent mot föregâende år. Omsättningen sjönk från 226 miljoner kronor 2011 till 202 miljoner kronor.

Byrån har under en lång period jobbat hårt för att komma på rätt köl. Våren i år har varit intensiv med pitchvinster av nya kunder som bland annat BMW/MINI och Trygg-Hansa.

Här är åtgärdspunkterna som Lowe Brindfors redovisar i rapporten:

• Förstärkning med en rad nyckelkompetenser för att säkerställa hög leveransnivå till kunderna.

Ny ekonomichef med ”gedigen erfarenhet”.

• Stora delar av ekonomifunktionen har flyttats till en koncerngemensam enhet.

• Minska riskerna för stora ekonomiska svängningar genom att inte vara beroende av en enstaka kund, såsom Saab.

• Stärka kärnverksamheten med spetskompetens.

Kompetensutveckling för personalen.

I december 2012 stämdes Lowe Brindfors AB på 7,4 miljoner kronor av konkursboet SAAB för att ha mottagit betalningar för utestâende kundfordringar. Byrån motsätter sig stämningen och processen förväntas pågå  under hela är 2013.

Vd:n Annette Gårdö säger till Resumé att första halvåret 2013 ligger helt enligt plan. Hon kan inte kommunicera några siffror men säger att 2013 kommer att ligga på en sund ekonomisk nivå.

– Vår ambition är att nå lönsamhet så snart som möjligt, säger Annette Gårdö.

Hon är försiktig med att uttala sig om prognoser för helåret 2013, men säger att byrån då kommer att ligga på en sund ekonomisk nivå. Ett plusresultat är ingen omöjlighet.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev