lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Lowe Brindfors vd får sparken

Publicerad: 10 maj 2012, 12:09

Bjarte Eide får kicken.

Lowe Brindfors har haft en negativ trend och tappat storkunder. Nu får reklambyråns vd Bjarte Eide sparken av ägarna IPG. Bjarte Eide och Michael Wall, global chef för Lowe-nätverket, meddelade förändringen för medarbetarna i dag på eftermiddagen.

Ämnen i artikeln:

Lowe BrindforsBjarte EideIPG

FT

Fredrik Thambert


– Vi har kommit överens om att jag avgår som vd eftersom vi inte delar  synen på framtida strategier för byrån, säger Bjarte  Eide i en kommentar.

Bjarte Eides tid som vd varade bara i drygt två år. Tiden på posten har kantats av bekymmer, trots att han vände 2009 års förlust till en liten vinst under 2010.

Lowe Brindfors har under Eides ledning tappat sina tre största kunder. Vattenfall gick ut i pitch och valde sedan DDB framför näsan på byrån. Under samma period hade Saab stora ekonomiska problem, och när konkursen blev ett faktum stod Lowe Brindfors där med 11 miljoner kronor i fodringar som de inte har en chans att få tillbaka. Den sista kallduschen kom när Electrolux bestämde sig för att för att lämna över det stora Europa-uppdraget till DDB.

Även om byrån har vunnit uppdrag för bland annat Telenor, Gevalia, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen under samma period kan de inte täcka upp för de förluster som de stora kundtappen innebär.

På den kreativa sidan har byrån också haft bekymmer. Senast Lowe Brindfors vann ett guldägg var 2007, och i år gick de hem helt lottlösa från galan. Likaså i Cannes Lions har lejonen i de finaste valörerna lyst med sin frånvaro.

Dessutom finns det ett internt missnöje med Bjarte  Eides ledning. Han har beskrivits som tystlåten och tillbakadragen till  skillnad mot företrädaren Björn Larsson. Den tongivande projektledaren  Peter Preisler valde nyligen att säga upp sig, och byrån står i dag utan cd då Niclas  Carlsson enbart ska arbeta som copywriter.

Bjarte Eide har ett förflutet på Lowe London, och har även tidigare  arbetat på Lowe Brindfors som global projektledare för Saab. Han har  också arbetat på Leo Burnett där han styrde kontoret i Oslo.

Michael Wall, global CEO för Lowe & Partners kommenterar åtgärden så här:

– Vi är oerhört tacksamma för det arbete Bjarte har genomfört under de  senaste åren i en verkligt svår finansiell situation, speciellt för att  ha hanterat effekten av konkurs och efterföljande stängning av Saab, en  av byråns viktigaste kunder. Men för att positionera oss för en  framgångsrik framtid behöver vi ett nytt team med bred förankring för  att möjliggöra en förnyelse och återgå till Lowe Brindfors kärna – en  levande och modern kreativ byrå i Sverige och utanför, ett flaggskepp i  vårt internationella nätverk.

Under en begränsad tidsperiod kommer byrån att drivas av en  ledningsgrupp bestående av Michael Wall, Rikard Villard för kreativa  arbetsuppgifter och Christina Larsson för alla finansiella och  administrativa arbetsuppgifter.

Lowe Brindfors senast redovisade resultat är från 2010. Då hade byrån en omsättning på 294 miljoner kronor och ett rörelseresultat på 3 miljoner kronor.  Byrån har cirka 100 anställda.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev