tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Mackmyra bestrider reklamdom – trycker förbjudna bilder på flaskor

Publicerad: 12 juni 2020, 13:13

Mackmyra kallar flaskorna med bilderna som domstolen vill förbjuda för sin ”frihetswhisky”. Foto: Press

Patent- och marknadsöverdomstolen menar att Mackmyra inte får publicera bilder på bland annat svensk natur och en whiskyflaska i sina sociala medier, enligt en överklagad dom. Nu svarar Mackmyra genom att trycka de förbjudna bilderna på sex whiskyflaskor.

Ämnen i artikeln:

MackmyraReklam

JVC


Whiskytillverkaren Mackmyra har sedan 2017 befunnit sig i en juridisk tvist med Patent- och marknadsöverdomstolen, efter att ha publicerat sex bilder i sociala medier som anses bryta mot vad som kallas för otillbörligt användande. På bilderna är den svenska naturen, Mackmyras dryck och människor i fokus, något som domstolen menar anspelar på stämningar och känslor. 

Men Mackmyra håller inte med om att svensk lagstiftning kan tillämpas på bilderna, eftersom de vänder sig till målgrupper i Storbritannien och Tyskland. De har därför överklagat domen och begärt att Patent- och marknadsöverdomstolen ska inhämta förhandsbesked från EU-domstolen. 

– Vi har i tjugo år varit tålmodiga gentemot det svenska regelverket, vilket i stora drag är ansvarsfullt och bra. Men när vi inte ens kan visa bilder på natur och människor för våra internationella kunder i sociala medier. Där drar vi gränsen. Om den här domen skulle vinna laga kraft skulle branschen inte längre kunna konkurrera med sina utländska motparter. Detta är i grund och botten en frihetsfråga, säger Magnus Dandanell, en av Mackmyras grundare, i ett pressmeddelande.

Men Mackmyra nöjer sig inte med att bara överklaga domen. Nu tar de till ett nytt grepp, och publicerar de förbjudna bilderna på sex flaskor. 

– Men vi har inga planer på att ge oss! En viktig anledning till att vi lanserar frihetswhiskyn är för att ta hjälp av våra mest trogna fans. En del av pengarna vi får in på försäljningen kommer hjälpa oss att finansiera kostnader som rättegången medför, säger Magnus Dandanell.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev