Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Mad Men har blivit Barbiedockor

Publicerad: 11 mars 2010, 07:13

Mad Men och Barbie är samtida. Därför är det naturligt att Mattel nu gör Mad Men-Barbies.


Efter tre säsonger med Don Draper och Sterling Cooper på kabelkanalen AMC är amerikanerna besatta i serien om reklamare på tidigt 1960-tal. Oprah Winfrey har gjort program om enbart Mad Men, Simpson har gjort parodi på serien och Jeopardy har numera en Mad Men-kategori.

Och nu tar leksakstillverkaren Mattel in Mad Men i den slutgiltiga popkulturella Hal of Fame. Fyra dockor, Don och Betty samt Joan Holloway och Roger Sterling ingår i Mattels limiterade samlarkollektion Barbie Fashion Model Collection.

Priset blir cirka 75 dollar styck, 535 kronor, per docka.

Mad Men-dockorna är unika på så sätt att deras företrädare ägnar sig åt utomäktenskapliga relationer och allmänt omoraliskt liv. Det stämmer inte överens med Barbies attityd. Å andra sidan får Mad Men-dockorna inga accessoarer i form av martiniglas och cigaretter.

Mad Mens skapare, Matthew Weiner, säger till New York Times att Mad Men-Barbie är den slutgiltiga bekräftelsen på succé. Men han har följt Mattels arbete noga och fått förklara hur Don Drapers polisonger ska se ut.

Affären mede Mattel innebar även en djupdykning i barndomen för Weiner som nu förstår karaktärerna i Mad Men bättre.
– Jag växte upp med två storasystrar och fullt med Barbiedockor i huset. En hette Midge, kompis till Barbie, och när jag tänker tillbaka kan hon ha varit inspirationen till Midget Daniels, Don Drapers älskarinna i första säsongen.

Billy Andersson

Redaktör magasin

billy.andersson@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.