Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Majblomman hotar stämma IFK Göteborg

Publicerad: 26 augusti 2008, 08:13

Barnhjälpsorganisationen Majblomman har kopplat in jurister och kräver att IFK Göteborgs reklamkampanj ”Gaisblomman” stoppas. – Vi vill skydda vårt varumärke, det här är ett förlöjligande av Majblomman, säger generalsekreteraren Lena Holm till Resume.se.


Annons för "Gaisblomman" med Blåvitt-legendaren Glenn Hysén.

Annons för "Gaisblomman".

IFK Göteborg retar upp lokalrivalen Gais inför derbyt den 1 september med reklamkampanjen ”Gaisblomman”.

Där uppmanas folk köpa Gaisblomman som Blåvitt säljer för att stödja Gais ungdomsverksamhet – så att det ska bli jämnare och bättre derbyn i framtiden.

”IFK Göteborg har inte förlorat mot Gais på 16 år”. Stöd IFK:s insamling till förmån för Gais ungdomsverksamhet”, står det i annonsen.

Men reklamen, som är framtagen av reklambyrån ANR, har inte bara väckt reaktioner hos Gais-anhängare.

Nu kräver barnhjälpsorganisationen Majblomman att kampanjen stoppas. Enligt Majblommans generalsekreterare Lena Holm är det ett klart fall av renommésnyltning som skadar varumärket Majblomman.

Holm har varit i kontakt med jurister och tänker gå vidare med en rättslig process om inte IFK Göteborg avslutar kampanjen genast.

–  Vi ser mycket allvarligt på det här. Majblomman är Sveriges största barnhjälpsorganisation. Det är så oerhört viktigt att vi skyddar och behåller det goda renomméet som vi byggt upp under 100 år, säger Lena Holm.

Enligt Lena Holm har inte reklambyrån ANR visat någon förståelse för Majblommans krav.

–  Jag är milt uttryckt förvånad över kampanjen med tanke på att Majblomman tidigare haft ett mångårigt samarbetat med ANR, som i denna kampanj nu använder sig av de typsnitt etcetera som vi då använde, säger Lena Holm.

– Varken vi eller Gais informerades i förväg. Sedan fick jag ett mejl av ANR där de skriver att det är en ”ret-kampanj” av samma slag som de gjort tidigare inför derbyn. Men det är första gången de använder sig av ett annat varumärke på det här sättet och det här förlöjligar Majblomman.

Joakim Brinkenberg, projektledare på reklambyrån ANR:

– Vi har informerat skriftligt om kampanjen till Lena Holm. Det finns ingen som helst avsikt att skada Majblomman. Kampanjen riktar sig mot Gais, och det finns ingen likhet med dagens Majblomma. Det här typsnittet har aldrig heller använts tidigare för Majblomman.

Majblomman kräver att kampanjen stoppas. Kommentar?
– Det är en fråga som IFK äger. IFK Göteborg är en ideel organisation och jag kan inte se varför kampanjen skulle stoppas.

Andrej Häggblad, projektledare IFK Göteborg:

– Det är  tråkigt att det blev så här. Vi har aldrig haft som avsikt att ironisera över  eller renommésnylta av Majblomman. Tvärtom, Majblomman är en fantastisk  organisation och vi har erbjudit dem vår hjälp att promota dem  framöver.

–  Syftet  med kampanjen är att fortsätta på den inslagna klassiska vägen med  göteborgshumor som höjer derbytemperaturen, Vi har gjort liknande kampanjer  många gånger förr och väldigt många har yuppskattat kampanjerna. Exempelvis  lanserade Gais ett ”Jourhavande Kamrat”-nummer förra  gången.

Han säger att klubben inte har några planer på att stoppa kampanjen.

– Vi kommer att fortsätta dialogen med Lena  Holm och hoppas att vi kan hitta en lösning.

Magnus Helander

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.