lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Malin von Werder: ”Bra idéer har sin alldeles egna privata personlighet”

Publicerad: 3 april 2021, 07:01

Malin von Werder.

Ett år in i pandemin, där hemarbete präglat vardagen och fysiska möten ofta lyst med sin frånvaro, kan kreativiteten och inspirationen tryta. Garbergs Malmös kreativa chef Malin von Werder berättar om utmaningarna med kreativitet på distans och om karriärens bästa idé.

Ämnen i artikeln:

Malin von WerderGarbergs MalmöKreativitetReklam

Amanda Törner

amanda.torner@resume.se


// Detta är svar utbrutna från Resumé Insikts ”Ett år med kreativitet i karantän” som finns att läsa i sin helhet här och här. //

Vilken är ditt livs bästa idé?
– Oj, så svårt. Bra idéer har ju sin alldeles egna privata personlighet. Man kan ju tycka om en idé för att den är klockrent enkel, älska en idé där kärleken till hantverket gör jobbet, eller bara hatälska en idé för den galna processen den bidrog med, alla gråa hår och förlorade sömntimmar och slitet med att ta den dit den skulle. De blir ju som ens egna små barn, de som har ”det där”. Kanske min allra bästa idé (eller, bra idéer brukar ju inte härstamma från en person utan snarare ett gäng grymma människor) är en från byrålådan? Det innebar att jag och David Birde skulle bila från Malmö till Amsterdam i en folkabuss och överraska Angus Young med en Doro-mobil när han fyllde 60. Den blev inte av så nog om den. En som blev av och som jag tycker mycket om är en av mina allra första. Min och Björn Rietz kampanj för Thomson Travels. Då vi bara filmade plågade britter i ösregn som längtade till solen. Det var modigt på den tiden och vann ett gäng fina priser internationellt. En idé som lärde mig mycket. 

Hur kom du på den?
– Bakgrunden till idén var alltså att det brittiska resebolaget skulle lanseras i Sverige. Det logiska och strategin var att det ändå måste vara britterna som kan mest om solresor avhängigt klimatet de levde i. (oerhört fördomsfullt, det är grymt väder i England jämfört med en skånsk vinter) Så Björn skrev en massa finfin copy och sedan drog vi till London och hade sån jäklans tur att det var skådespelarstrejk i UK och många duktiga skådisar behövde tjäna pengar. Kontrasten av att visa de jävligaste av väder och situationer, de gråaste och glåmigaste människorna i stället för drömmen av de soliga stränderna var styrkan och det nyskapande i den idén.

LÄS MER: Stjärnkreatörerna larmar om kreativitetskris – här är insikterna för att boosta skapandet
LÄS MER: Inspirationsbonanza: 40 kreatörer om sina bästa idéer någonsin – här är de och så kom de på dem

Många har jobbat hemma i ett år nu. Är det positivt eller negativt för kreativiteten? Varför?
– Negativt. Och positivt. Negativt i spån och idéfas då man behöver prova alla möjliga tankar och vägar och då ett ifyllt ord i en mening från en kollega kan styra om hela projektet och få det till en ny vändning. Den är viktig. Där behövs mimik och spontanitet. I produktionsfas kan jag tycka att det kan ha sin fördel med att koncentrerat jobba med detaljer, det går fint hemifrån om det inte är ett stressigt projekt och man behöver göra snabba ändringar på plats. Vilket det typ alltid är tänker jag nu. Så på plats då. Förutom när man tidsrapporterar. Då kan man få ligga i sängen.

Vad har du för råd för att få kreativiteten att frodas i dag, efter ett år av hemmajobb?
– Jag har inte blivit så himlans påverkad av ensamheten iom att vi under strikta restriktioner ändå kunnat vara på kontoret tillräckligt mycket för att inte bli galen. Jag upplever att många och kortare avstämningar funkar bra när man jobbar på distans, snarare än långa sittningar som gör en utmattad. Att någon tar ledarskap över processen och att man passar på att fylla på inspirationen även om man inte kan gå besöka museum eller biografer eller London och New York. Se till att vara lite mer kreativ på sökningarna på nätet, titta på sånt man inte brukar, försöka komma ur algoritm-träsket.

Har du kommit till några nya insikter vad gäller kreatörsyrket på grund av pandemin? Vilka?
– Allt går bara man vill, men det är så mycket roligare att vara flera.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev