Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

”Många retuscherar alldeles för mycket”

Publicerad: 23 juli 2012, 14:40

Jesper Hammarbäck och Mathias Persson har startat moderetuschbyrån Jesper & Mathias Photography AB.

En svensk moderetuschbyrå är född. Grundare: Jesper Hammarbäck och Mathias Persson. – Vi ska bli så bra som de är i New York, säger faluduon till Resumé.


Jesper Hammarbäck och Mathias Persson, med många år i branschen, bestämde sig för att tillsammans starta en egen byrå, nischad på modebilder. Det finns en rad retuschbyråer i landet, men ingen som är så nischad på mode.

Jesper & Mathias Photography AB – J&M – i Falun har funnits i några månader och har redan flera, ännu hemliga, internationellt stora kunder.

Tanken är att deras byrå ska ha en mer personlig kontakt med kunderna och på så sätt uppfylla önskemålen optimalt.

Målet är att bli bäst i Sverige och bli lika bra som världsledande Gloss i New York.

–      Vi vill höja nivån på moderetuschen, säger de.

Retuschering av modebilder är ett ständigt omdebatterat ämne. Jesper Hammarbäck ser inget fel i att retuschera så längde det håller en naturlig nivå.

–      Det ska inte synas, det ska vara ett hantverk. Många retuschar alldeles för mycket. Skräckexemplet är Ralph Lauren-kampanjen där det inte såg ut som en människa. För oss handlar det om att förfina en bild och lösa sådant som inte går att göra vid själva fotograferingstillfället.

–      Det handlar mycket om att vi tar bort färgstick i hudtoner och plagg och  agerar som ett digitalt mörkrum, om man jämför med hur fotograferna  förut jobbade när de tog fram printar från film. Vi tar bort flygande hår och ställer färgerna på plaggen rätt. Rynkor och annat får vara kvar även om det förfinas. Men det beror också helt på vad kunden efterfrågar, såklart.

Har ni märkt av att det går mot mindre retusch i svallvågorna av protesterna?
–      Generellt retuschas det mindre, men man har ändå ett behov av ställa kontrast och färg. Hur mycket man retuscherar går i trender. Bilden ska ju sälja och mode ska ju framkalla en fantasivärld.

Jesper Hammarbäck och Mathias Persson satsar även på att göra fotojobb.

Magnus Helander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.