Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Manpower fälls för könsdiskriminerande reklam

Publicerad: 24 oktober 2008, 08:56

Manpower fälldes i ERK för en annons där en baby ligger på mage och tittar in i en kamera till texten ”Mamma, kom hem…”. Företaget opponerade sig med motiveringen att de även har en bild på en pappa. Nu avslår ERK överklagan.


Annonsen från Manpower består av en svartvit bild på en baby som ligger på mage tittar in i kameran med ledsna ögon. Rubriken lyder: ”Mamma, kom hem…”. I texten under står det bland annat: ”Alla jobbar vi som galningar. Och egentligen skulle vi behöva jobba ännu mer, än ser vi inga moln på konjunkturhimlen. Men vem ska då hämta barnen på dagis? Och handla maten? Och städa, och ta hand om andra måste-bestyr? Kanske behöver vi leva lite också, hur kul jobbet än kan vara. Tricket är med andra ord att få hjulen att fortsätta rulla och samtidigt ta hand om oss själva. Som du kanske anat dig till, så har vi på Manpower en lösning”.

ERK fällde annonsen, som anmäldes av flera privatpersoner, med motiveringen att utformningen av den, kombinationen av text och bild, endast uppmanade mammor att komma hem och städa och passa upp. Enligt ERK var bilden som målades upp av Manpower en tydlig schablon av könsrollerna och både otidsenlig och nedvärderande för båda könen.

Detta ledde till att Manpower överklagade eftersom de även hade en annons där en pappa uppmanades komma hem. Enligt rekryteringsföretaget var syftet att visa på den moderna familjens problematiska livspussel och därefter presentera en lösning.

Nu har ERK avslagit överklagan. Enligt rådet är annonsen med pappan inte ett tillräckligt skäl att ändra den tidigare fällningen.

Förutom Manpower fälldes ytterligare sju företag. DJ Beat Records Scandinavia, Albert Berner Montageteknik, Wasastugan, Casabar, Zodiak Scandinavia, Aspiro Inpoc och Berhanyer Tailor. Alla andra fälldes för sexistisk reklam efter att ha visat upp kvinnors kroppar på ett kränkande sätt.

Linda Fagerlind

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.