måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Marknadschefen: Så ska Zlatan hjälpa oss att bygga varumärket

Publicerad: 30 mars 2018, 10:59

Som Bethards marknadschef är Jan Lindow kritisk till spelreklamen som görs. Men varför väljer spelbolaget en profil som redan förknippas med en rad andra varumärken?

Ämnen i artikeln:

Jan LindowMarknadsföringZlatan IbrahimovićReklamBethard

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


Unibet, Bet365, Betsson, Betsafe, Expekt, Nordic Bet, Ladbrokes, Bwin, Mobilbet, Betfair, Comeon.... Och då ha vi inte ens börjat rabbla Svenska Spels alla varumärken. Det finns många stjärnor på spelhimlen och ännu fler ambassadörer för spelbolagen; Henrik Larsson, Alexander "The Mauler" Gustafsson, Sarah Sjöström, Glenn Strömberg och Måns Zelmerlöv är bara några svenska exempel.
Sveriges kanske starkaste personliga varumärke Zlatan Ibrahimovic har varit uppvaktad av spelbolagen i flera år och kontakten med Bethard tog sin början i november. I februari formulerades ramarna för ett partnerskap och för en vecka sedan presenterades fotbollsstjärnan som spelbolagets nya frontfigur när reklamfilmen hade premiär.

Förutom att Bethard kommer kunna synas tillsammans med Zlatan Ibrahimovic varumärke har spelaren gått in som delägare i bolaget. Därtill kommer han att ha strategiskt mandat att vara med och utforma varumärkets kommunikation.

– Zlatan är mån om att hålla hög kvalitet i sammanhangen där han medverkar och driva på för att få till vad han vill åstadkomma. Han ser till att förändra saker han inte gillar. Genom att ha en aktiv ambassadör kan vi differentiera oss från andra spelbolag, säger Jan Lindow, chief marketing officer för Bethard.com som lämnade rollen som vd för MSL för två år sedan, pr-byrån han själv startade upp.

Personligen ger han inte mycket för hur många varumärken inom spel jobbar med sina ambassadörer.

– Ofta väljer man ett känt namn och filmar dem med en mobil i handen tillsammans ett generiskt budskap. I varumärkesmätningar visar det sig senare att kännedomen är svag och väldigt få kan koppla ihop varumärket med personen. När de flesta andra enbart riktar in sig på den vänstra, logiska, hjärnhalvan vi vill istället bygga en relation även med den högra hjärnhalvan och i förlängningen skapa äkta varumärkespreferens.

Jan Lindow berättar att Bethard befinner sig i ett skifte som man försöker återspegla i kommunikationen. Vid lanseringen 2014 riktade sig bolaget främst till en ung, "hård", manlig målgrupp med kampsportsintresse. Nu befinner sig Bethard i en expansiv fas där kommunikationen tar sikte på en större publik. Det är här Zlatan Ibrahimovic kommer in i bilden vid sidan av skådespelaren Dragomir Mrsic.

– Zlatan är folklig, samtidigt som han aldrig kompromissar utan går sin egen väg. Vi på Bethard vill börja röra oss in mot en bredare mittenposition, med samma anslag som Zlatan själv. Han engagerar den breda massan samtidigt som han är en person som väcker känslor.

På vilket sätt är han involverad i strategin kring er marknadsföring?
– Han kommer med tydliga synpunkter och är tydlig med vad han gillar och inte. Eftersom han har gjort en hel del tunga och genomarbetade varumärkessamarbeten de senaste åren med alltifrån Nike och Volvo till Vitamin Well och har huvudet på skaft har han lärt sig ett och annat. Jag skulle säga att han besitter samma kunskap om varumärken och varumärkesbyggande som många av oss andra som verkar i den här branschen. Det är bara att titta på hur han har jobbat med sitt varumärke tillsammans med Mika Lepistö. Det ger oss kanonbra sparring vilket i sin tur ger ett otroligt mycket bättre slutresultat när vi skapar innehåll tillsammans med honom.

Just att han gjort så många varumärkessamarbeten. Finns det inga risker att det devalverar värdet av hans varumärke och samarbetet med er?
– Jag tror inte att det finns sådana risker och anledningen är att vi är ett relevant varumärke i sammanhanget. Annars hade vi aldrig gjort den här investeringen. Det hade inte varit samma sak i fall Zlatan hade gjort reklam för ett diskmedel exempelvis, för där finns ju ingen relevans. Hittills har vår första reklamfilm uppemot 1,800 000 organiska visningar totalt sett (onsdag eftermiddag reds anm.) och innehållet engagerar dessutom enormt mycket socialt och digitalt bortom det. Jag tycker att genomslaget visar på att samarbetet har framtiden för sig.

Basen i Bethards varumärk är sportspel. Fram till nu, en relativt statisk marknad som fokuserat på örmånliga ingångserbjudanden. Få innovationer har lanserats sedan liveodds introducerades, nu börjar tiden bli mogen för nya spelformer.

– Det är väldigt mycket call-to-action, bonusar, gratispizzor och blänkande erbjudanden. Bet365 är i princip enda undantaget som bygger en tydlig egen profil. Jag tror att det finns en stor outnyttjad potential när det kommer till att fylla varumärkena med större emotionella värden. Här tror jag många aktörer skulle tjäna på att tänka ett varv till kring sin kommunikation.

Zlatan Ibrahimovic har gått skadad und er en längre tid, han lämnade nyligen Manchester United för LA Galaxy och hans fotbollskarriär närmar sig slutet. Hur ser ni på det?
– Det spelar ingen som helst roll för oss. Det är snart ett år sedan han spelade fotboll, men han engagerar fortfarande eftersom att hans varumärke utvecklats från att handla om fotboll till att mer och mer handla om olika sidor av hans starka personlighet. Hans varumärke är minst lika relevant som när hans fotbollskarriär stod på topp.

När filmen publicerades i måndags skapade Bethard en alternativ dialog på bosniska mellan Zlatan Ibrahimovic och Dragomir Mrcic som har skapat en stor mängd interaktioner över hela Europa, inte minist på Balkan. Med ursprung i Malmö och bas på Malta har Bethard Group i första hand fokus på Sverige, sedan Norden och i tredje hand den europeiska marknaden. Fotbollsstjärnans flytt till LA Galaxy blir svår att aktivera på andra sidan Atlanten eftersom den amerikanska spelmarknaden är strikt reglerad med undantag av ett fåtal delstater där Nevada (Las Vegas) sticker ut.

Varför blev det Zlatan?
– Han har en unik personlighet som samstämmer med de värden vi driver och är en perfekt match med den persona vi vill ge vårt varumärke. Han har också i sig en kommunikationsplattform med ansenlig räckvidd som vi kan starta relevant konversationer ifrån och kan ta del av.

Zlatan har en sammanlagd räckvidd i sina kanaler på omkring 60 miljoner människor. Vad har du som marknadschef för strategi kring förhållanden mellan köpt, eget och förtjänat?
– Det är mycket enkelt. Zlatans engagemang som ambassadör är helt och hållet upp till honom. Det som är avgörande är att vi skapar innehåll som han ställer sig positiv till och delar frivilligt. Jag kommer självklart ligga på honom för att få lägga ut vårt material i hans kanaler, men beslutet är givetvis alltid hans. Det kan jag påverkalika lite som vi kan tvinga konsumenter att ta del av vårt innehåll. Det här sporrar oss att göra bra saker.

Vad har ni för strategi för fotbolls-VM?
– Fotbolls-VM samlar människor som normalt sett inte brukar titta på fotboll regelbundet. Det är ett bra tillfälle för oss att locka till oss även hushållsspelarna som normalt sett inte använder våra produkter och bygga deras lojalitet.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev