onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Martin Ringqvist: ”All kreativitet har runnit ur mig”

Publicerad: 4 april 2021, 07:25

Martin Ringqvist.

Ett år in i pandemin, där hemarbete präglat vardagen och fysiska möten ofta lyst med sin frånvaro, kan kreativiteten och inspirationen tryta. Oatlys kreative chef Martin Ringqvist berättar om utmaningarna med kreativitet på distans och om karriärens bästa idé.

Ämnen i artikeln:

OatlyMartin RingqvistKreativitetCoronaviruset

Yasmine Winberg

yasmine.winberg@resume.se


// Detta är svar utbrutna från Resumé Insikts Ett år med kreativitet i karantänsom finns att läsa i sin helhet här och här. //

Vilken idé är ditt livs bästa? Och varför ser du den här idén som ditt livs bästa?
– Att gifta mig med min stora kärlek My, vilket jag gjorde för drygt 20 år sedan. Jag hade inte haft någon karriär annars. Men ska jag vara helt ärlig var det hennes idé. Vilket väl sätter fingret på det där med att det egentligen inte spelar någon roll vem som kom på själva idén, bara det blir bra.

Hur kom du på den?
– Hur en idé blir till har alltid varit för mig helt ointressant. Vi kreatörer älskar ju bilden av att vi är genier, men det enda vi gör är att sno idéer från lite varstans (oftast omedvetet) och sätta dem i ett nytt sammanhang. Och sanningen är att en idé är värdelös fram tills den är genomförd. Så då är frågan: Är det inte lika geni att få idén att bli av? Att få någon (läs: kunden) att känna sig trygg i att det är den bästa lösningen? Att lyfta hantverket? Att lösa produktionen? Att skapa PR? Nu kanske jag låter som en sann altruist, men jag är i grunden en fet egoist som insett att jag aldrig hade kommit någonvart utan kollektivet.

LÄS MER: Stjärnkreatörerna larmar om kreativitetskris – här är insikterna för att boosta skapandet
LÄS MER: Inspirationsbonanza: 40 kreatörer om sina bästa idéer någonsin – här är de och så kom de på dem

Många har jobbat hemma i ett år nu. Är det positivt eller negativt för kreativiteten? Varför?
– Jag kan inte se några uppsidor ur ett kreativt perspektiv alls. Tvärtom. Teams och Meet är förödande för kreativiteten. De dumma idéerna man garvar åt, de som leder en in på spår som kanske så småningom visar sig innehålla embryon till något riktigt bra, de kommer inte när man måste först måste räcka upp en hand i ett digitalt möte. Och de kommer definitivt inte när man är ny på jobbet - om man inte är en totalt orädd individ som älskar att göra bort sig eller har en gyllene bokstavskombination. Grunden för att kunna skapa riktigt bra idéer, åtminstone som jag ser det, är att man känner trygghet. Och det är svårt att skapa en trygg miljö digitalt. För det krävs fikor, garv, meningslösheter, felsteg, snickesnack, bråk och irrationalitet. Något som inte direkt frodas på distans.

Vad har du för råd för att få kreativiteten att frodas i dag, efter ett år av hemmajobb?
– Jag har suttit i för många Teamsmöten i dag för att kunna svara på den frågan. All kreativitet har runnit ur mig. Min förmåga att komma med råd är obefintlig. Om nästa kampanj blir bra är det ett under – såvida jag inte räddas av kolleger som är bättre på att hantera situationen än jag själv. Men det tror jag faktiskt att jag gör. Jag är nämligen omgiven av sjukt begåvade människor. Och det är väl ett råd så gott som något: Se till att alltid anställa folk som är bättre än dig själv.

Har du kommit till några nya insikter vad gäller kreatörsyrket på grund av pandemin? Vilka?
– Jag kommer till samma insikt varje dag: Hur lyckligt lottad jag är som får jobba med det jag gör – pandemi eller ej. Och hur lite det krävs för att jag ska gå i gång på en bra idé – distansarbete eller ej.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev