onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

”Massa minnen bubblar upp igen”

Publicerad: 4 februari 2014, 13:03

Helena Westin

Foto: Andreas Elgstrand

Jungs vice vd Helena Westin är en av Sveriges mest meriterade marknadsförare. När hon var med och startade Pride för 16 år sedan blev hon mordhotad. I går mottog hon Stockholm Gay Life Award i samband med Gaygalan tillsammans med medgrundarna Tony Irwing och Nicke Johansson.

Ämnen i artikeln:

Helena WestinPridefestivalenStockholm PridePride

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


Vad betyder priset för dig?
– Att en massa fantastiska minnen och några jobbiga bubblar upp igen,  människor och händelser som jag nästan glömt kommer tillbaka. Och allra mest är jag glad, rörd och stolt över att folk minns och tycker att det vi gjorde fortfarande är viktigt.

Som marknadsförare. Varför tror du att Pride har växt till vad det är i dag?
– Därför att Pride fyller ett behov. Det finns en enorm kraft i kärlek och mänskliga rättigheter. Att Pride lever vidare och växer både i Sverige (i somras var det fler än 15 Pride festivaler runt om i landet) och i världen, är fantastiskt och ett bevis på att det går att förändra attityder med glädje och kunskap. Så som marknadsförare och varumärkesbyggare kan jag bara än en gång konstatera att när det finns ett starkt, sant och viktigt "varför". Kalla det "reason to believe", vision, mission eller vad marketing-lingot just nu har för mantra. Det byggs en gemensam kultur som är urstark. När det finns ett viktigt, tydligt och intressant skäl att engagera sig, när drivkrafterna är genuina och mångfalden tillåtande, då blir det bra och kulturen driver utvecklingen även om människorna kommer och går.

När ni startade Pride 1998 blev du mordhotad. Anser du att vi lever i ett mer tolerant samhälle i dag?
– För mig är det bättre än tolerant. Men tyvärr är det inte så för alla, ens i Sverige. Unga hbtq-personer har det ofta tufft, de försöker oftare än andra ungdomar ta sitt liv. Fast visst, det är på många sätt oändligt mycket bättre idag än för 16 år sedan. Men grejen är att tolerans inte räcker. Om jag säger att "det är okej Andreas - jag tolererar att du har är hetero..." så känner du att tolerans inte räcker. Därför fortsätter jag att kämpa för lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter. Nu i RFSLs förbundsstyrelse och som alltid, i vardagen.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev