Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

“Måste sluta medan jag fortfarande lever”

Publicerad: 18 januari 2015, 19:58

Reklamen med soltorkade tomater är en av Hans Mosessons favoriter.

Foto: Skärmdump.

Den 1 februari gör Hans Mosesson sin sista ICA-film. Att han slutar nu efter mer än 13 år handlar om att han vill hinna göra annat innan åldern kommer i kapp.
– Ska jag gå, då ska jag göra det medan jag fortfarande lever, säger han till Resumé.


Ämnen i artikeln:

KingHans MosessonFrank HollingworthIcaIca-Stig

Hans Mosesson har varit ICA-Stig med hela svenska folket sedan 2001. Men i dag meddelar han själv i en reklamfilm att han slutar. Att det sker just nu handlar om hans ålder (71 år i augusti) i kombination med ICA:s ambitioner att fortsätta med reklamsåpan.
– I ärlighetens namn var jag inne på de här tankarna för 1,5 år sedan. Vi har pratat om det fram och tillbaka. Nån gång i oktober var det uppe på brodet igen. Jag undrade hur länge man ska hålla på eftersom jag börjar sjunga på sista versen. Då förstod jag att ICA vill hålla på tio år till . Jag kände "nej fan, det håller inte att jag ska komma med en rullator och vara döv och blind". Nu finns en chans att kliva av och ta in någon ny som kan hålla på lika länge, säger han.

Hur har de här åren påverkat dig som person?
– Det  har varit fantastiskt kul och jag är grymt tacksam mot byrån som lyckats klämma ur sig över 500 filmer, och det finns inte två likadana. Det finns alltid en poäng, och är en otrolig lycka som skådis att få ha gjort så många idiotier.

Hur har kändisskapet varit att hantera?
– Man märker hela tiden hur folk visar sin uppskattning och hur roligt de tycker att det är, hur bra reklamen är och så vidare. Jag själv är tydligen ganska omtyckt också, lite för mycket omtyckt på krogen efter klockan 22. Då får man passa sig för damerna.

Vilket är ditt starkaste minne?
– Jag minns inte vilken reklam vi gjorde, det kan ha varit runt 2005-2006, när vi skulle göra en pandang på Pripps Blå-reklamen. Den när de hoppar från bryggan i vackert solljus och pilsnern ska drickas. När vi spelade in var det fyra grader i luften och lika många i vattnet. Det var vidrigt, men det blev vackra bilder.

När Resumé intervjuade Kings cd Frank Hollingworth tidigare i kväll berättade han att Hans Mosesson med all sannolikhet hade tackat nej till 13 år som ICA Stig - om det hade varit känt från start. Den bilden skriver Mosesson också under på.
– Det satt väldigt långt inne innan jag sade ja. Jag hade sagt nej till reklamjobb innan och tyckte att det var principiellt svårt. Men de tjatade och sa att det inte var vanlig reklamfilm utan mer dialogbaserat mellan människor. Till slut sa jag ja till fem filmer. Tänkte "bra, sen är det över". Men det slog så väl ut att det bara var att fortsätta i båten och säga ja till fem filmer till. Sen har det bara rullat på. Men om han hade sagt att det skulle bli 13 år då – ja, då hade jag väl svarat "släng dig i väggen".

Har du några egna favoritfilmer?
– När jag scannar mig själv och det står soltorkade tomater på dislayen. Och en av de första filmerna när Ulf i en Robinsonscetch blir vald till Lucia.

Vilka känslor har du nu?
– Det är så klart vemodigt och lite sorgligt. Jag förstår att folk är ledsna. Och jag kommer att sakna alla jag har jobbat med. Vi har hållit på så länge nu – det är svårt med såna skilsmässor. Men samtidigt känner jag att ska jag gå, då ska jag göra det medan jag fortfarande lever.

Framöver vill Hans Mosesson kunna tacka ja till fler jobb som skådespelare på teatrar samt film och tv.

ICA-Stigs egna favoriter:

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.