söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Mathias Wikström: "Här är initiativen du ska hålla koll på för ett hållbart 2019"

Publicerad: 2 januari 2019, 14:16

Mathias Wikström, styrelseordförande på RBK.

RBK:s styrelseordförande Mathias Wikström listar fem punkter att hålla koll på inom hållbarhet och kommunikation inför starten av 2019.

Ämnen i artikeln:

Mathias WikströmReklamRBK

Julia Lundin

julia.lundin@resume.se


Klimatfrågan har minst sagt präglat 2018, den svenska klimatstrejkande 15-åringen Greta Thunberg är numera en internationell celebritet, klimatmötet i Katowice, larmrapporter om koldioxidutsläpp, en extremt varm sommar och Trumps fortsatt envisa förnekelse av allt det vi ser hända. Trots hotbilden så finns det gott om möjligheter och just de ska vi fokusera på inför kommande år. 2019 blir klimatmöjligheternas år.

Ofta efterfrågas konkreta och handfasta tips på vad var och en kan bidra med och faktum är det redan nu finns en mängd initiativ som är värda att kika närmare på inför ett alldeles nytt och fräscht hållbart 2019.

1. Boktipset
Köp Naturskyddsföreningens ”Guide till ett hållbart liv” där du får tips för vardag och fest, för arbetsplats och semester, helt enkelt riktigt bra och enkel vägledning för hela året.

2. Community-boomen
Använd sociala medier för klimatinspiration. Under året så har en mängd oberoende och intressanta communities växt fram, ett exempel är Klimatklubben som finns på både Facebook och Instagram här finns mängder av inspiration och gott om utrymme för dialoger krig frågor kopplade till hållbarhet och klimat. De allra flesta får snabbt upp bilden av vår fantastiska förebild Greta Thunberg, som gjort otroliga insatser för att lyfta frågan under det gångna året. Vill du ta steget från inspiration till aktivism finns flera upprop att hoppa på. Föräldravrålet  är en ideell organisation som vill att politikerna ska prioritera klimatet i alla beslut. Som aktiv föräldravrålare kan du till exempel hjälpa till som skribent eller kommunikatör. Vi håller oss på jorden är ett initiativ som syftar till att sprida medvetenhet kring flygets klimatpåverkan och att verka för ett minskat flygresande. Genom kampanjen Flygfritt 2019 utmanas man att ta ett kollektivt ansvar för att minska vårt flygande. Skriv på och skippa flyget 2019.

3. Innovationerna
2018 lanserades ICAs Mitt klimatmål” – en app som hjälper dig klimatpåverkansberäkna dina matinköp i butiken. I slutet av året gick fintech- startupen Doconomy (som jag är en del av) ut med att de i början på 2019 släpper banktjänsten DO, en app för sparande och klimatkompensation och med möjlighet att koppla på DOs egna betal- och kreditkort som klimatpåverkansberäknar alla dina inköp.

4. Modet
Slow fashion är det nya svarta! Kapselgarderob och re-design är bara några av de smarta lösningarna för hållbart mode som på allvar blivit stort. Vikten av att skapa ett hållbart system för textil- och konfektionsflödena, att både ”sluta cirklarna” och sakta ned tempot i volymutvecklingen, har de flesta förstått vikten av. Det innebär produkter med bättre kvalitet, som designats för hållbarhet, är reparerbara, kan redesignas och återanvändas och vid slutet av sin livslängd återvinnas till nya fibrer eller andra produkter, egentligen ganska självklart. Konceptet "kapselgarderob" går ut på att skapa en förenklad garderob med färre kläder, där alla plagg fungerar med varandra. 15-20 basplagg räcker egentligen för att täcka det mesta. Förutom att det blir enklare att välja kläder på morgonen så får man på riktigt fundera över vad man verkligen behöver.

5. Näringslivet
Äntligen ser vi hur flera av storbolagen tar lead i klimatfrågan. Hamburgerkedjan MAX erbjuder klimatpositiva hamburgare och SAS klimatkompenserar för alla ungdomsbiljetter och erbjuder möjligheten att väljaiobränsle. Bokning med biobränsle som tillval erbjuder även svenska flygbolaget BRA. Detta är endast några få exempel på större bolag tar frågan på allvar. Även om man alltid kan önska mer så är initiativen glädjande. Klimatfrågan finns högt upp på agendan i näringslivet.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev