Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Mattias Ronge: ”Varken Sverige eller världen hade den där stora pr-kampanjen i år”

Publicerad: 21 juni 2018, 19:34

Mattias Ronge, kreativ strateg på Edelman Deportivo, och medlem i PR-juryn.

Mattias Ronge, som suttit med i Cannes Lions pr-jury, säger att pr-kategorin fallerade något i år och att de riktigt stora kampanjerna saknades.


Ämnen i artikeln:

Cannes Lions 2018Mattias RongePRReklamEdelman

Sverige hade endast tre nomineringar i pr. Det är stor skillnad mot för två år sedan då vi hade hela 18 shortlistade bidrag – och förra året nio.

Mattias Ronge, till vardags kreativ strateg och styrelseordförande i Edelman Deportivo, var svensk representant i juryn.

– Varken Sverige eller världen hade den där stora kampanjen i år. Och när man inte har den stora kampanjen, så konkurrerar man med 2000 andra. Nivån blir plötsligt jämnare överlag, vilket gör marginalerna små. När shortlist dessutom bestäms av 40 personer i pre-judging blir det ännu mindre marginaler, säger han.

Vilken typ av pr-kampanjer såg ni i år?
– Det här året handlade en hel del kampanjer om havet, yttrandefrihet och inklusion och den kampanjen som verkligen stod ut i pr var Lad Bible’s Trash Isles som vann Grand Prix.

Men det är en konst att vara unik, menar han.

– I den kreativa världen är vi kopplade till varandra, oavsett var man bor. När alla varumärken vill bli kulturellt relevanta så tappar man in i samma stora strömningar. Det är allt färre idéer som är helt unika och när de är unika så är de inte unika länge. Men det är mäktigt att se att vi från olika håll, med olika insikter och lösningar, använder all vår kraft för att lösa samma stora problem.

Hur såg gulddiskussionerna ut i juryrummet?
– När vi kom in i gulddiskussionerna så fanns purpose i nästan alla kampanjer. Men de som kom långt gjorde ofta något mer än bara pratade. Som ”Turning beer into water”, när Budweiser styrde om sina fabriker för att bidra med dricksvatten eller ”The most german supermarket” som under en dag bara sålde tyska produkter och där hyllorna gapade tomma för att visa vikten ett inkluderande samhälle.

Ehrenstråle kammade hem ett brons i kategorin med kampanjen ”Silver snipers”.

Julia Lundin

Redaktör Resumé Insikt

julia.lundin@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.