Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

McCann Sverige vände till vinst

Publicerad: 9 mars 2011, 17:01

McCann Sverige har vänt fyra års förluster till vinst 2010 med 19 miljoner kronor. Byråintäkten blev 191 miljoner kronor. – Vi har fått 20–30 nya kunder och behållit de gamla, säger styrelseordförande Michael Storåkers.


truetrue2020-03-02T17:57

”Vi hade stark tillväxt 2010”, säger Michaels Storåkers.

McCann World­group Sverige ägdes till årsskiftet av skatteskäl via moderbolaget IPG Netherland BV, men ägs nu direkt av IPG i USA. Bolaget har en rad förlustår bakom sig: 2006–2009 gick byrågruppen med 186 miljoner kronor i förlust.

År 2009 gick McCann back med 49,3 miljoner och räddades med 41 miljoner i nedskrivning av en skuld till IPG. Under åren har bolaget fått 89,5 miljoner kronor i villkorade aktieägartillskott från moderbolaget i USA.

Men 2010 vände McCann Worldgroup Sverige rejält och förbättrade resultatet med nära 70 miljoner kronor. Alla fem dotterbolag går med vinst:
• MRM Starsky står för en tredjedel av gruppens byrå­intäkt, 65 miljoner kronor, och ger en vinst på 5,3 miljoner.
• Storåkers drar också in en tredjedel av byråintäkten, 62,5 miljoner, och gav i fjol en vinst på 7,4 miljoner.
• Trigger i Göteborg, där omkring 70 miljoner försnillades under omständigheter som ännu är oklara då McCann lade locket på och avstod från polisanmälan, har gått samman med Momentum och därefter bantat rejält. Resultatet blev i fjol en byråintäkt på 33,3 miljoner och en vinst på 4,6 miljoner.
• Jensen Pamp, som arbetar med design och varumärken, drog ihop en byråintäkt på 16 miljoner och en vinst 0,9 miljoner. Företaget ingår nu i Storåkers.
• Pr-byrån Weber Shandwick drog in en byråintäkt på 13 miljoner och gjorde en vinst på 1,8 miljoner.
– Alla bidrar och levererar till det totala resultatet, summerar styrelseordförande Michael Storåkers, som i fjol lämnade det operativa ansvaret till Anne Årneby för att ta över som chef på Bukowskis.
– 2010 hade vi en stark tillväxt på både befintliga och nya kunder. Vi har bra produkter och starka ledare på byråerna.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.