Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

McCanns Nordenchef kritiseras för sexism efter uttalande

Publicerad: 17 augusti 2017, 12:19

Marie Schnell Carlén och Richard Bonner-Davies.

Det är många som har ilsknat till sedan McCanns Nordenchef Richard Bonner-Davies uttalade sig i Resumé i samband med att koncernchefen Marie Schnell Carlén meddelade sin avgång.
– Att påstå att jag skulle vara sexistisk är skandalöst, säger Richard Bonner-Davies.


Ämnen i artikeln:

Marie Schnell CarlénMcCann StockholmReklambyråerMcCann WorldgroupMcCannRichard Bonner-Davies

I tisdags meddelade Marie Schnell Carlén att hon lämnar posten som koncernchef på McCann efter nästan fyra år. Hon uppgav själv att det berodde på att hon jobbat alldeles för mycket och behövde hitta en bättre balans mellan arbete och privatliv.

LÄS MER: McCanns vd lämnar byrån

I samma intervju uttalade sig även Nordenchefen Richard Bonner-Davies. Han sa bland annat:

– Marie har barn och man och ibland behöver man få en andningspaus från arbetet.

Uttalandet har väckt stark kritik i sociala medier där någon undrar om det är 1873, någon annan om det är fake news.

"Uttalandet i Resumé saknade all form av insikt kring kommunikation. Vad som är ok att säga och vad som är grisigt att säga. Kändes mer som ett uttalande av chefen i Dilbert. Dålig egenskap när man är ansvarig för ett kommunikationsnätverk", skriver en person.

"Jag trodde först att det var på låtsas. Som för att provocera. Vi går verkligen baklänges och är en skam för tidigare generationer kvinnor som kämpade hårt för jämställdhet", skriver en annan.

Camilla Wagner driver organisationen Klara K som jobbar för ett jämställt näringsliv. Hon är en av de som reagerat på uttalandet. I ett blogginlägg utvecklar hon kritiken:

"Söker du jobb? Då finns det ett ledigt nu, som vd för reklambyrån McCann. Den förra vd:n, Marie Schnell Carlén, slutar eftersom hon har man och barn. Så om du har det behöver du inte söka. Oklart om det fungerar med fru och barn".

På ett annat ställe i artikeln beskriver Richard Bonner-Davies vad McCann letar i hos en efterträdare. Då säger han bland annat:

– I mångt och mycket letar vi efter en person som har det som Marie har, en mångsidig expert inom reklam och marknadsföring. Och någon som är tillräckligt ung och hungrig för att ta företaget framåt. För att åstadkomma det krävs energi och stort engagemang.

Även det uttalandet har fått kritik. Camilla Wagner skriver:

"Du som söker ska alltså vara villig att ta över stafettpinnen. Du ska ha lika mycket erfarenhet som den tidigare vd:n, men du ska i tillägg vara ung (kanske börjat i branschen som 8-åring) och hungrig (vad betyder det egentligen?). Hur ung och hur hungrig framgår inte (...) Intervjun ger fler frågor än svar.

Hon får medhåll i sociala medier. En person förklarar det på det här viset:

"Det här väcker ju en del frågor. Vem skulle vilja vara dotterbolagschef under någon som Bonner-Davies som driver en till 24-timmarsdagar och tvingar en att försaka familj och vänner? Och vem skulle vilja jobba för en ung (oerfaren) och "hungrig" (hänsynslös) dotterbolagschef som går med på en sådan arbetssituation? Låter inte som en win-win någonstans och skapar knappast goda förutsättningar för en kreativ, dynamisk och human arbetsplats."

Resumé ringer upp Richard Bonner-Davies för att reda ut kritiken.

– Först och främst vill jag säga att det är Maries eget beslut att lämna McCann, eftersom hon ville ha en bättre balans mellan arbetslivet och privatlivet. Om någon från personalen – oavsett kön – bestämmer sig för att om balansera om sitt liv är det deras beslut, och det måste jag acceptera. Att kritisera anledningen till att Marie slutar är kränkande mot Marie. Det är också kränkande mot Marie att utifrån spekulera i arbetet hon gjort hos oss, det har varit fantastiskt. Jag ansvarar för åtta bolag i norden. Fem av dem leds av kvinnor, inklusive Marie. Att påstå att jag skulle vara sexistisk är skandalöst, säger Richard Bonner-Davies och fortsätter:

– Jag har jobbat med otroligt många fantastiska kvinnliga chefer och värdesätter alla ledare i vårt företag – oavsett kön. Jag tar därför illa upp över den här kritiken.

Du får också kritik gör hur du framställer arbetet som vd. Hur bemöter du den kritiken?
– I det fallet kan det handla om en språkbarriär. Jag har inte sagt att någon måste jobba 24 timmar om dygnet, men att driva en byrå är ett heltidsjobb. Jag sa att jag letade efter en ung person, och där borde jag kanske uttryckt mig på ett annorlunda sätt. Det är inte en 13-åring som ska driva McCann, utan en person som är ung i hjärtat. Jag driver inte en slavrörelse och tvingar ingen att jobba 24 timmar om dygnet.

Yasmine Winberg

Chefredaktör och ansvarig utgivare

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.