Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

McNeil tvingas betala 40.000 för felaktig reklam

Publicerad: 18 mars 2009, 13:04

Läkemedelsverket anmälde McNeil för Bafucin-reklamen. Nu tvingas McNeil betala 40 000 kronor för felaktigt utformad reklam. Men på en punkt anser NBL att Läkemedelsverket inte hade fog för sin kritik.


McNeils kampanj frias på en punkt. Enligt Nämnden för bedömning av läkemedelsinformation, NBL, har inte Läkemedelsverket inte helt rätt i sin kritik mot McNeil och reklamen för Bafucin.

I den berörda radioreklamen, som bland annat sänts på Lugna Favoriter och Mix Megapol, sjunger en kör ”bafucin, bafucin när halsen gör ont det kan vara en bacill ta det lugnt det finns hjälp det kan vara en bacill, bafucin när halsen är öm tag bafucin”.

Enligt Läkemedelsverket framgick det inte av reklaminslaget att Bafucin är ett läkemedel, vilket är ett krav enligt läkemedelslagen. Dessutom ansåg verket att Bafucin stred mot vederhäftighetskravet.

NBL tvingar nu McNeil att betala 40 000 kronor till nämnden för att de inte tillräckligt tydligt angett att det är ett läkemedel. Däremot säger NBL att Läkemedelsverket har fel i sin kritik om utformningen av läkemedelsinformation. Enligt NBL överrensstämmer det som McNeil påstår i reklamen med den information som finns på förpackningarna av Bafucin.

Radioreklamen för Bafucin

Han: ”Har fru Lindkvist halsont?”
Hon: ”ja det verkar som det”
Han ”då vet jag precis vad frun behöver.”
Sångkör: ”bafucin, bafucin när halsen gör ont det kan vara en bacill ta det lugnt det finns hjälp det kan vara en bacill, bafucin när halsen är öm tag bafucin”
Han: ”Vid halsont tag bafucin, bafucin för hela familjen finns på apotek, följ anvisningarna på förpackningen”

Linda Fagerlind

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.