Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Medieprofiler riskerar skattesmäll

Publicerad: 7 april 2010, 14:07

Boxergrundaren Michael Werner och hans kompanjon Håkan Tranvik riskerar en skattesmäll på nära 3,2 miljoner kronor kring avdrag för koncernbidrag gällande investmentbolaget Scandinavian Media Advisory. Ärendet ligger hos Regeringsrätten.


truefalse

Michael Werner (Foto: Andreas Elgstrand)

Tv-entreprenören Michael Werner har ett förflutet inom Kinnevik-koncernen. Därefter har han varit med om att starta Boxer samt Plus TV i Finland. Sedan ett antal år driver han och Håkan Tranvik Scandinavian Media Advisory, med affärsidén att starta och sälja företag.

Efter att bolaget har gjort avdrag för koncernbidrag med 7 860 000 kronor riskerar man nu en skattesmäll på nära 3,2 miljoner kronor.

Inkomstskattelagen ger möjlighet att göra avdrag för koncernbidrag om dotterbolaget har varit helägt ­köparens hela beskattningsår, i detta fall 2005:
– Här har Scandinavian Media Advisory varit för snabba i vändningarna. Då man försökte göra avdraget hade man inte ägt bolaget ett helt räkenskapsår. Så det är inget tvivel om att företaget har brutit mot reglerna, säger Marianne Lindström, skatte­intendent på Skatteverket.

Det hela har gått till så att efter avdraget har medlen hamnat hos dotterbolaget Mediar AB, ett företag som köptes i januari 2004. Sedan har Mediar köpt Adaptlogic i juni 2004. Skatteverket bedömer att Mediar fått ett ­räkenskapsår som börjar den 1 januari 2003. Detta trots att bolaget bildades först den 27 november 2003:
”Oavsett vad bolaget har erinrat kommer den situationen att uppstå att Mediar härmed anses bedriva verksamhet innan det faktiskt har bildats …”

Skatteverket konstaterar också att uppgifterna har kommit fram först vid en utredning ”varför oriktig uppgift har lämnats”.

I beslutet framgår att Scandinavian Media Advisory har inkommit med en rad protester. Man vänder sig mot att Skatteverket tycker att Mediar inte skulle ha varit helägt hela räkenskapsåret och ifråga­sätter om Skatteverket har tolkat inkomskattelagen rätt. 

Men kammarrätten har gått på Skatteverkets linje.

Nu hoppas Michael Werner att Regeringsrätten kommer fram till en annan slutsats:
– Enligt alla experter som vi har talat med har vi rätten på vår sida, säger Michael Werner.

Men ni har ändå fått bakslag hos kammarrätten?
– Jo, men samtidigt beslutade kammarrätten i samma dom att vi skulle få tillbaka den straffskatt på 900 000 kronor som vi har betalat in. Om vi inte trodde att vi hade chans hos Regeringsrätten skulle vi inte överklaga, säger Michael Werner.

Han uppger att Skattemyndigheten i de flesta fall har godkänt hans och Håkan Tranviks deklarationer:
– De senaste 10–15 åren har vi etablerat ett antal olika bolag, varav en del mycket framgångsrika. Gemensamt för samtliga tillfällen är att skattemyndigheterna har gjort extra noggranna analyser när det har skett transaktioner i bolagen, säger Michael Werner.

Det finns ytterligare ett skattemål mål kring Scandinavian Media Advisory. Även det har överklagats till Regeringsrätten, som har avslagit prövningsansökan.

Tidigare har Resumé rapporterat att Michael Werner och Håkan Tranvik har upptaxerats med 2,7 miljoner kronor respektive 1,8 miljoner kronor. Även dessa mål har överklagats till Regeringsrätten och prövningsansökan avslagits.

Därutöver har Michael Werner ett skattemål mot sig i kammarrätten. Beslut togs i mars, till Skatteverkets fördel:
– Jag tänker överklaga. Inget­ tvivel om den saken, ­säger Michael Werner.

Du och Håkan Tranvik har mängder med skattemål mot er och ert bolag. Hur kommer det sig?
– Vi har bara två eller tre pågående processer och det bör ställas i relation till an­talet transaktioner vi genomför varje år, säger ­Michael Werner.

Du har ett förflutet inom Stenbeck-sfären där det inte är helt ovanligt att affärerna avgörs i domstol. Har detta påverkat ditt sätt att driva affärer?
– Nej. Det är viktigt att man har rätt att försvara sig mot myndigheter som man anser tar felaktiga beslut och då måste man driva ärendet till högsta instans, säger Michael Werner.

Håkan Tranvik vill inte kommentera Resumés uppgifter.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.