Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Miljonregn över Hilanders-ägarna

Publicerad: 11 juli 2008, 07:48

I natt blev Intellectas köp av business-to-business-byrån Hilanders klart. Intellecta betalar 20 miljoner i kontantdelen och Hilanders majoritetsägare Ulf Strömqvist och Pär Bergkvist får sju miljoner kronor var. – En väldigt bra affär för båda parter, säger en nöjd och lättad Ulf Strömqvist.


Ulf Strömqvist och Pär Bergkvist har miljoner skäl att jubla över Intelelctas köp av Hilanders. Foto: Fredrika Haglund.

För några veckor tecknade parterna en avsiktsförklaring  om att kommunikationsföretaget Intellecta skulle köpa 100 procent av aktierna i Hilanders.

I natt blev affären klar. Tillträde sker den 1 augusti och säljare är vd:n Ulf Strömqvist, Pär Bergkvist och ytterligare tre nyckelpersoner i Hilanders. Alla blir kvar.

Affären omfattar en kontantdel och en resultatbaserad del som löper över tre år där säljarna får en procentandel på vinsten.

Kontantdelen är på 20 miljoner kronor, med villkoret att det justerade egna kapitalet ska vara lägst 6 miljoner kronor på tillträdesdagen. Likvida medel per tillträdesdagen ska uppgå till lägst 4 miljoner kronor.

Ulf Strömqvist och Per Bergkvist, som ägt 35 procent var i Hilanders, får sju miljoner kronor vardera.

– Det är väldigt skönt att affären är klar. Jag har levt med tankarna och diskussionerna om detta i flera månader. Det här är en väldigt bra affär för båda parter. Jag är väldigt nöjd med både up-front-delen och den rörliga delen där vi får revenue av det resultat vi skapar, säger Ulf Strömqvist. Den rörliga delen beräknas vara värd 20 miljoner kronor om utvecklingen går som förväntat.

– För Hilanders del ger den här affären en accentuerad utvecklingsmöjlighet och det är det som kittlar allra mest. Hilanders ska ha en fortsatt tillväxt. Tillväxten har varit 10 procent per år och nu säkrar vi upp att den tillväxten kan fortsätta.

Vad ska du göra med pengarna?
– De får ligga och vila. Jag har inga planer på att sätta sprätt på dem.

Vad ska du göra nu?
 – Ta semester, stänga av datorn och mobiltelefonen. Det har varit väldigt pressande på slutet.

Hilanders har totalt 50 medarbetare i Helsingborg, Malmö och Stockholm. Byrån omsättning 2007 blev 71,8 miljoner kronor under 2007, och hade en byråintäkt på 51,1 miljoner kronor.

Enligt intellectas vd Richard Ohlson beräknas Hilanders intäkter uppgå till 80 miljoner kronor 2008.

Byrån kommer att ingå i Intellectas affärsområde Communication, där Intellecta Communication i Stockholm, Rewir i Stockholm samt Bysted i Köpenhamn och Malmö återfinns.

Magnus Helander

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.