Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

"Mobbningsfilm" väcker raseri

Publicerad: 3 september 2010, 20:23

Reklamombudsmannen har tagit emot över 20 anmälningar mot Comviq:s senaste reklamfilm. Enligt kritikerna handlar det om mobbing.


Ämnen i artikeln:

Forsman & BodenforsTele2

Filmen för Tele2:s abonnemang väcker starka känslor. Många kritiker menar att den borde fällas eftersom den riktar sig till unga men visar upp vuxna människor som mobbare.

Budskapet i filmen lyder: "Utan kompis Ingen kompis".

Den senaste veckan har drygt 20 anmälningar kommit in till RO och idag fortsätter de att strömma in för fullt. Förra årets mest anmälda reklamfilm hade 18 stycken.

Barn- och elevombudsmannen vid Skolinspektionen, Lars Arrhenius, är mycket kritisk till budskapet i reklamfilmen.

"Hur ska skolorna lyckas få stopp på mobbning när samhället, i det här fallet Comviq, förmedlar ett helt annat budskap till barnen? Lagen säger att barn, elever, föräldrar och lärare gemensamt ska arbeta förebyggande mot mobbning. Skolornas arbete försvåras avsevärt genom en sådan reklamfilm.

Signalen från Comviq är tydlig: ”Att mobba varandra är okej." skriver han i en debattartikel i Aftonbladet.

Frippe Stenberg, marknadschef på Tele 2 Sverige, förstår att människor kan tolka filmen som Lars Arrhenius. Men han håller inte med om att den förmedlar budskapet att det skulle vara fritt fram att mobba varandra.

– Det är absolut inte okej att mobba varandra. Vi tar fullt avstånd från det, säger han.

Men kan du förstå att människor tolkar filmen så?

– Ja det har vi förstått. Men för vår del ser vi det som skruvad underhållning med mycket ironi. Men man kan tolka den på olika sätt.

Kommer ni att fortsätta visa filmen nu?

– Ja, det kommer vi göra. Vi vill alltid göra kommunikation som sticker ut och engagerar. Den här filmen har ju skapat ett jätteengagemang, både positivt och negativt. Vi vågar stå för det. Men självklart tänker vi lyssna på allas åsikter, säger Frippe Stenberg.

Bakom filmen står Forsman & Bodenfors. Resume.se har utan framgång sökt Stefan Rudels, som är projektledare på byrån.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

Forsman & BodenforsTele2

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.