Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Moderaterna: ”Hoppas vi inte gör samma sak igen"

Publicerad: 13 februari 2018, 13:09

Hampus Knutsson: "Det hade varit bra om det hade varit en bild från Göteborg"

Moderaternas kommunikationschef Hampus Knutsson anser att det är problematiskt att partiet använder sig av bilder från Kanada i kampanjfilmen som skildrar utvecklingen i Göteborg.


Ämnen i artikeln:

Valet 2018Hampus KnutssonReklamModeraterna

De senaste dagarna har Göteborgsmoderaterna kritiserats för sin kampanjfilm som anses svartmåla staden. Filmen som är producerat blandar typiska bilder av staden som Feskekörka, varvsarbetare och Nya Ullevi med att prata om stadens utveckling i negativ dager. Speakerrrösten frågar sig bland annat hur Göteborg gått från en stad med godare stämning än någon annan – till att bli ett "tillhåll för jihadister och kriminella gäng".

I filmen används också en brinnande bil för att illustrera Göteborgs problem med utanförskap, problemområden och kriminalitet. Filmsekvensen utspelar sig inte i Göteborg, utan i Vancouver i Kanada och de klipp som figurerar i filmen bygger på scener från ett upplopp som inträffade i samband med att stadens hockeylag förlorat NHL-finalen år 2011. Vilket P3 nyheter avslöjade.

– Vi har beställt filmen av vår byrå, och vi kan ju inte själva tända på bilar, det förstår väl alla, sade Hampus Magnusson, biträdande kommunalråd för Moderaterna i Göteborg, i en intervju med Studio Ett i går.

Att bilderna visar sig inte komma från Göteborg har nu skärpt kritiken mot Göteborgsmoderaternas film.

– Det är anmärkningsvärt att man inte kan använda lokala Göteborgsbilder utan måste hämta bilder från Vancouver, för att visa på det budskap man vill ha om staden. Jag tycker att det är svartmålning och populism i en väldigt obehaglig kombination, säger Socialdemokraten Ann-Sofie Hermansson som är kommunstyrelsens ordförande i Göteborg till Sveriges Radio.

Även Moderaternas kommunikationschef Hampus Knutsson anser att det är ett problematiskt grepp i synnerhet i det medielandskap som råder med desinformation och fejkade nyheter.

– Det hade varit bra om det hade varit en bild från Göteborg just därför, det tänker vi på när vi gör filmer centralt och som regel tänker vi också på det lokalt. I det här fallet har det kommit en bil från någon annastans när det hade varit mycket bättre och mer trovärdigt om bilen hade kommit från Göteborg, säger han till Sveriges Radio.

– Jag hoppas att vi inte kommer att göra samma sak igen,

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.