Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Mother London lånar från "Dial Hard"

Publicerad: 25 mars 2009, 09:22

Filmerna 8 Miles, Die Hard och tv-serien 24 har sitt egentliga ursprung i nya franska vågen på 1960-talet. Åtminstone om man får tro Mothers nya reklamfilmer för Stella Artois 4 %.


Ämnen i artikeln:

Mother London

Hollywoods övergrepp på franska filmkultur är känd. Åtminstone bland de som anser att fransk film från 1960-talet är det största som hänt sedan – fransk film på 1930-talet. Minns den amerikanska versionen med Richard Gere av Godards ”Till sista andetaget”. Ingen stil, inga Gauloises och ingen tristess.

Nu har Mother London lyft fram mindre känd filmhistoria. Förlagen till Jack Bauer i 24 hette egentligen Jacques Bauder i filmen Vingt-Quatre Heures. På sitt hotellrum i San Tropez konstaterar Bauder att det är ”bourgeois” att rädda världen.

Eminens battlande i 8 Miles är snott rakt av från 8 Kilométres där beatpoeten Lapin utmanar en intellektuell typ i polo på en fransk jazzklubb i Monte Carlo.

Originalet till Bruce Willis-rullen Die Hard handlar om franske polisen Jean Meqlain som i Dial Hard telefonterroriseras av en kvinna.

I somras förlorade Lowe London kontot hos Stella Artois, som byrån haft i 25 år, till Mother London. Lowe har använt filmtema i sin Stella Artois-reklam och Mother har tagit med sig filmtemat men fokuserat till franska Rivieran.

Första filmen kom i höstas var hämtad från Rivieran och hade ett diffust James Bond-känsla.

De tre nya filmerna är däremot en direkt hyllning till den nya franska vågen från 1960-talet med storheter som Truffaut, Godard och Malle. Idén är att liksom Stella Artois 4 % filtreras noga har de amerikanska filmerna filtrerats genom ett franskt nya vågen-filter.

“Remember the days when men were strong and silent, women were chic and sophsitique and the action was as smooth as our 4% triple filtered beer”, står det på kampanjsajten Smooth Originals.

Argentinaren Agustín Alberdi har regisserat. Lars Holthe jobbade med kampanjen innan han lämnade Mother för Åkestam Holst.

Billy Andersson

Redaktör magasin

billy.andersson@resume.se

Ämnen i artikeln:

Mother London

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.