Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Motkampanj mot spelbolagens reklam: "Doften av ett spelmissbruk"

Publicerad: 7 november 2018, 08:38

Organisationen Spelfriheten lanserar motkampanj mot spelreklamen genom att marknadschefen Adam Kirstein Reuterswärd berättar sin egen historia om spelmissbruk.


Ämnen i artikeln:

SpelmarknadsföringSpelreklamReklamSpel

I april i år lanserade Svenska Spel i samarbete parfymhuset AGONIST Parfums "Doften av 800 miljoner kronor" för varumärket Eurojackpot. Doften skulle vara exklusiv och spegla känslan av att "plötsligt bli ekonomiskt oberoende". Som ett svar på detta valde Spelfriheten, som är motståndare till spelreklam och behandlar spelberoende, att ta fram en annan typ av doft – "Doften av ett spelmissbruk"

– Spelreklamen har spårat ut sen länge, spelmissbruket bland svenskar växer och drömmen om storvinsten är en av de starkaste drivkrafterna till att fortsätta spela. Vi möter dagligen baksidan av allt spelande och varje kraschat liv anser vi har sin unika doft, säger Adam Kirstein Reuterswärd, marknadschef på Spelfriheten AB i ett pressmeddelande.

"Doften av 6,4 miljoner handlar" om Adam Kirstein Reuterswärd ch hans historia. Allt började med en 16-årig kille i Bromma som gillade att spela på Jack Vegas-maskiner, till dubbelliv av att vara spelberoende och samtidigt driva sitt eget företag för att i slutet toppa doften med en stor krasch.

– Det finns många fler dofter än min. Lukas gick nyligen ut och berättade om sin på 15 miljoner, och lite innan en bankanställd kvinna på 21 miljoner. Det finns så många människor och livsöden att berätta om som luktar allt annat än gott och lyxigt, säger han i en kommentar.

Investeringarna i spelreklam uppgick till 5,5 miljarder kronor under 2017 enligt siffror från Kantar Sifo. En ökning med 43 procent järmfört med 2018. I samband med omregleringen av spelmarknaden nästa år kommer spelbolagen med stor sannolikhet att trappa ner på sina köp. I andra hand blir det tillåtet med spelreklam i TV4 och i alla tidningar. En trolig utveckling är dessutom att Google och Facebook och andra sociala medier kommer att ta in spelreklam på den svenska marknaden.

I Spelfrihetens film beskrivs hur spelberoendet "kidnappar hjärnan" där spelmissbrukarna tvångsmässigt fortsätter att spela. Huvudpersonen i reklamfilmen, Adam Kirstein Reuterswärd, lyckades tack vare andras historier och med hjälp av en 15-månaders behandlingsplan ta sig ur  spelmissbruket. Men han möter fortfarande konsekvenser av sitt spelande, i februari 2018 dömdes han till fängelse i 2 år och 6 månader av tingsrätten för trolöshet mot huvudman.

FAKTA
Enligt Spelfrihetens statistik har i dag cirka 200 000 svenskar problem med sitt spelande, 82 000 barn lever tillsammans med någon som har spelproblem. Cirka var femte person uppger att de har någon i sin nära omgivning som har spelproblem.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.